Actualitate

SUA autorizează vaccinul Pfizer pentru copii cu vârsta între 5 și 11 ani

SUA (Statele Unite ale Americii) autorizează vaccinul anti-Covid-19 Pfizer pentru copii cu vârstă între 5 și 11 ani. Un pas în plus „sper normalitate”.

 

 


Statele Unite au autorizat vineri vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19 pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani, deschizând calea pentru lansarea iminentă a unei noi etape majore a campaniei de imunizare, care vizează 28 de milioane de copii din ţară, relatează AFP.

 


Această autorizare de urgenţă de către Agenţia SUA pentru Medicamente (FDA) a fost acordată după o analiză atentă a rezultatelor studiilor clinice efectuate de Pfizer pe câteva mii de copii.

„Ca mamă şi medic, ştiu că părinţii, cadrele medicale, profesorii şi copiii au aşteptat cu nerăbdare această autorizare”, a declarat, potrivit unui comunicat, Janet Woodcock, comisar interimar al FDA.


„Vaccinarea copiilor mici împotriva COVID-19 este un pas în plus către o revenire la normalitate”, a insistat ea.

Marţi, o comisie de experţi independenţi s-a întrunit şi, după o zi de discuţii, s-a pronunţat în favoarea imunizării copiilor de 5-11 ani cu acest vaccin. Conform studiilor clinice, remediul s-a dovedit a fi eficient în proporţie de 90,7% în prevenirea formelor simptomatice ale bolii la această grupă de vârstă.


În România, vaccinarea se face de la 12 ani

Momentan în România doar copiii cu vârsta de 12 ani şi peste se pot vaccina împotriva COVID-19, începând din vara acestui an. 

Schema de vaccinare şi modalităţile de programare sunt la fel ca la populaţia adultă.


Pentru vaccinarea copiilor cu vârsta de 12 ani şi peste este obligatorie acordarea consimţământului informat de către părinţi sau de către tutorele legal.

Vaccinul autorizat pentru copiii cu vârsta de 12 ani şi peste este Comirnaty produs de BioNTech Pfizer. Datele care reies din studiile efectuate arată un profil de siguranţă şi o tolerabilitate foarte bune, iar eficacitatea a fost maximală. În grupul copiilor care au fost vaccinaţi nu s-au înregistrat cazuri de COVID-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinaţi.

CITEȘTE ȘI:

BREAKING NEWS. Copiii de 12-15 ani se pot vaccina cu Pfizer. Când începe imunizarea în România?

 

Maraton de vaccinare pentru copii, „cadou” de 1 iunie. Cei cu vârsta de peste 12 ani ar putea fi imunizați

 

abonare newsletter