Actualitate

Plafonarea prețurilor la energie și gaz și compensarea facturilor, adoptate de Parlament

Proiectul de lege privind plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor a fost adoptat de Parlament. Măsurile se vor aplica de la 1 noiembrie.

 

Legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis la data de 1 noiembrie 2021. Prețurile plafonate se vor aplica și altor categorii de consumatori, nu doar în cazul consumatorilor casnici.


 

Plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor va fi făcută și în cazul spitalelor publice și private, școlilor atât publice, cât și private, creșelor, ONG-urilor, unitățile de cult și furnizorilor de servicii sociale publici și privați.


De asemene, TVA-ul pentru energie și gaze va fi redus de la 19% la doar 5%.

Cum vor fi plafonate prețurile

Prețurile vor fi plafonate la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrică și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale, scrie digi24.ro. Facturile la energie electrică se vor compensa cu cel mult 0,291 lei/kWh, iar cele la gaze naturale cu cel mult 33% din valoarea componentei prețului.


Șase milioane de familii din România vor beneficia de aceste reduceri, potrivit estimările Guvernului, ce vor apărea în facturi fără ca cetățenii să facă ceva în legătură cu asta.

Deputații au decis, pe lângă aceste lucruri, ca Guvernul să aloce bugetelor pe localități o subvenție pentru a acoperi creșterea prețului gigacaloriei în valoare de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh, în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.


Totodată, potrivit legii consumatorii vulnerabili au posibilitatea de a amâna plata facturilor pentru o perioadă cuprinsă între 1-6 luni, fără a avea costuri suplimentare.

Ce prevede legea:

„- Pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022 se stabileşte o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru clienții casnici, IMM-uri, cabinete medicale și alte profesii liberale, microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale; spitale publice și private; unităţi de învăţământ publice și private; ONG-uri, precum și unități de cult.


- Schema de sprijin prevăzută cuprinde următoarele măsuri: a) pentru clienții casnici - acordarea unei compensații unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale b) pentru toţi operatorii economici, clienţi finali, din celelalte categorii, pentru fiecare loc de consum: exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență şi accizei. / exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei.

- Limita maximă a consumului pentru perioada de aplicare a prezentei ordonanţe de urgență, pentru clienții prevăzuţi la art. 1 alin (1) lit. a) este:a) 1500 kWh energie electrică, alocat în transe lunare.b) echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale la un factor de conversie de 10.6 kWh per m3.

-La limitele prevăzute se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului compensației prevăzut la art. 1 alin. (2) lit.a), de maximum 10%.

- În perioada aplicării prezentei ordonanțe, prețurile la energie electrică și gaze naturale se plafonează, pentru clienții casnici, după cum urmează:a) prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;b) prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh.

- Prețul de referință al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh și include tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză și TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.

- Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA, taxe și tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum și acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.

- Pe perioada de aplicare a dispoziţiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, la cererea debitorului, client final din categoria consumatorilor vulnerabili, aşa cum aceasta este definită în Legea nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, se suspendă obligaţia de plată a facturilor la energie electrică şi gaze naturale, pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună şi maximum şase luni, fără costuri suplimentare pentru acesta.”

CITEȘTE ȘI:

Cîțu refuză înghețarea prețurilor la energie electrică: „În UE nu cred că poți face așa ceva”

 

Actorul clujean Bob Rădulescu, ȘOCAT de majorarea prețurilor: „Curentul e DUBLU. Alimentele, scumpite masiv. Suntem abuzați!”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter