Actualitate

Piața Mărăști capătă o nouă „față”. Cum se vor schimba zona și traficul în cartier? FOTO

Proiectul de reamenajare a Pieței Mărăști propune noi spații verzi, parking-uri și piste pentru biciclete. În ceea ce privește traficul, vor apărea sensuri unice, precum și benzi dedicate transportului public.

 

 


Conceptul de reamenajare pentru Piața Mărăști și străzile adiacente a fost prezentat în dezbatere publică, marți, în cadrul acesteia fiind puse în discuție Planul Urbanistic Zonal (PUZ) și studiul de fezabilitate al proiectului.

 


Proiectul a fost dezbătut în cadrul CIIC - Centrul de Inovare și Imaginație Civică, evenimentul fiind moderat de Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca. Clujenii interesați de reamenjarea zonei au putut să se înscrie pentru a lua cuvântul și a face propuneri ori observații.

„Proiectul presupune transformarea zonei existente într-una mult mai dinamică și mai prietenoasă cu locuitorii prin reabilitarea, extinderea și modernizarea rețelei de spații publice și a sistemului de mobilitate”, a spus primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.


Ce propune proiectul reamenajării Pieței Mărăști?

Propunerile pentru reabilitarea Pieței Mărăști și a zonelor adiacente, conform proiectului:

- optimizarea rețelei de mobilitate, prin: piste și benzi pentru biciclete și trotinete, benzi dedicate transportului public, implementare sensuri unice, modernizare și extindere rețea CTP, amplasarea de standuri taxi;
- dezvoltarea rețelei de spații verzi: un hectar de suprafețe verzi noi, o treime din suprafața existentă. Suplimentar, se extinde suprafața zonelor pietonale (trotuare, scuaruri și piațete, locuri de joacă etc).
- plantarea de noi arbori și introducerea de mobilier urban modern
- reorganizarea sistemului de parcări, prin desființarea garajelor și construirea de parcaje: Aleea Bibliotecii (230-280 locuri subteran), incinta Dorobanților 105 (140 locuri subteran), Aleea Bârsei (230 locuri suprateran), Trotușului (234 locuri suprateran), Aleea Bibliotecii (actual Profi/OMV 125 locuri subteran)
- restructurarea frontului estic al Pieței Mărăști


Zona studiată acoperă o arie de 261.672 de mp și include suprafețe aflate predominant în domeniul public: Bd. 21 Decembrie 1989 (parțial), Str. Fabricii (parțial), Aleea Bibliotecii, Strada Crinului, Strada Ciocârliei, incinta Dorobanților 105, zona Aleea Bârsei, zona străzii Trotușului, latura de est a Aleii Bibliotecii și incinta Dorobanților 111.

Proiectul va fi finanțat din fonduri europene, prin programele aferente perioadei 2021-2027.


Zona, transformată „după standardele secolului XXI”

„Este unul dintre cele mai ambițoase proiecte de regenerare urbană pentru un cartier din municipiul Cluj-Napoca care va îmbunătăți calitatea locuirii pentru clujenii din zonă. Vizăm suprafața cartierului Mărăști cuprinsă între strada 21 Decembrie, Aleea Bibliotecii, strada Aurel Vlaicu, străzile Trotușului, Fabricii, Ciocârliei, Crinului și Aleea Bârsei. Acest prioect își propune să reamenajeze spațiile publice după standardele secolului XXI, după conceputul de walkable city, testat cu succes și în alte cartiere și zone ale municipiului.

Astfel, proiectul își propune să ne ducă către o mobilitate sustenabilă. Ne propunem să construim și câteva parking-uri, unele în subteran și altele în suprateran, tocmai pentru a face loc spațiului verde, benzilor dedicate transportului public sau pistelor de biciclete”, a explicat Ovidiu Cîmpean, în cadrul dezbaterii publice.

El a mai precizat că zona de spațiu verde va crește de la 3 hectare la 4 hectare, fiind astfel vorba despre o creștere de aproximativ 30%.

Clujenii interesați au făcut propuneri în cadrul dezbaterii

Pentru a lua cuvântul, s-au înscris atât clujeni care au dorit să facă propuneri suplimentare pentru reamenajarea zonei, cât și arhitecți ori consilieri locali.

Astfel, una dintre intervenții îi aparține consilierului local USR-PLUS Adriana Cristian, care a ridicat atât problema fluidizării traficului în zonă, cât și schimbarea fațadei blocurilor și magazinelor, care nu se află cuprinsă în proiectul de modernizare a Pieței Mărăști.

„Aș dori să știu dacă s-a luat în calcul aspectul fluidizării traficului din zonă. În momentul de față este blocat sensul giratoru de cele mai multe ori, blocajul fiind cauzat și de trecerile de pietoni”, a spus consilierul.

În acest context, Ovidiu Cîmpean a explicat că benzile dedicate mijloacelor de transport în comun au scopul de a fluidiza traficul din zonă.

Mai multe benzi de circulație, inutile pentru rezolvarea problemei traficului

De asemenea, arhitectul din cadrul Planwerk, firma care s-a ocupat de elaborarea proiectului, a atras atenția asupra faptului că adăugarea unor benzi suplimentare pentru circulația mașinilor nu ar rezolva problema blocajelor din trafic.

„Noi fluidizăm traficul, măsurile implementate prin proeict își propun să fluidizeze traficul, însă mai bine spus, fluidizează mobilitatea, ajută mai mulți oameni să ajungă din punctul A în punctul B mai repede, mai confortabil și mai sănătos. E un fenomen studiat, în străinătate, nu la noi, care spune că oricâte benzi s-ar adăuga unei artere, ele se vor umple și se va ajunge în final la aceeași situație în care se conduce bară la bară. Noi propune să lăsăm mașina acasă, pentru că este vorba de o zonă centrală”, a explicat arhitectul.

Schimbarea fațadei blocurilor, lăsată în afara proiectului

Consilierul local Adriana Cristian a propus de asemenea schimbarea fațadei blocurilor și magazinelor din zonă, aspectul acestora fiind important în contextul reamenajării zonei Pieței Mărăști: „Este nevoie de o îmbunătățire, altfel te duci într-o zonă de kitsch dacă amenjezi trotuarele, dar lași acele fațade. Mi-ar plăcea să văd măcar la nivel de recomandare o refațare a tuturor clădirilor din zonă”.

Cîmpean a precizat că „dacă este posibil din punct de vedere tehnic, fără a pune în pericol proiectul, este o propunere bună”.

Conform lui Ovidiu Cîmpean, PUZ-ul ar trebui să fie adoptat în luna decembrie a acestui an, urmând că în februarie-martie 2022 să fie aprobat și studiul de fezabilitate, iar tot anul viitor, să fie lansată licitația publică, în vederea începerii lucrărilor de reamenajare.

El a făcut câteva precizări și în ceea ce privește clădirea pieței Mărăști care nu este inclusă în proiect pentru a fi reamenajată din cauza faptului că aceasta se află în acest moment în proprietate publică.

„Sper să fie inclusă în proiecte viitoare și acea zonă”, a mai spus directorul de dezvoltare.

CITEȘTE ȘI:

Clujenii, invitați să își spună părerea despre metrou. Urmează obținerea avizului de mediu. Ce trebuie să faci pentru a lua cuvântul?

Ultimele Stiri
abonare newsletter