Actualitate

Judoka Alexandru Bologa, propus pentru titlul de cetățean de onoare al Clujului

Un consilier local al municipiului Cluj-Napoca a depus un proiect de hotărâre pentru acordarea titlului de cetățean de onoare lui Alexandru Bologa, judoka clujean paralimpic.

 

 


 

 


Sportivul paralimpic clujean Alexandru Bologa, care a cucerit în luna august medalia de bronz la Jocurile Paralimpice de la Tokyo-Japonia 2020, este propus pentru primirea titlului de cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca.

 


Consilierul local USR Radu Boloveschi a depus o inițiativă de acordare a titlului onorific tânărului judoka clujean.

„Astăzi am depus inițiativa de acordare a titlului de cetățean de onoare pentru judoka clujean Alexandru Bologa. Motto Alexandru Bologa: «Dacă vei cădea de șapte ori, să te ridici de opt.» Alexandru este pe locul I din 2019 până în prezent la categoria 60 kg, în clasamentul mondial de para judo. Mai jos redau expunerea de motive depusă alături de celelalte documente necesare.  Sportivul Alexandru Bologa, legitimat la CS Municipal - CS Universitatea Cluj-Napoca, este recomandat de către conducerea Federației Română de Judo pentru a deveni cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca. Recomandarea pentru primirea unui titlu onorific este un gest care încorporează semnificația unei recunoștințe publice a personalității sportive de anvergură internațională”, a transmis Radu Boloveschi, consilier local.


Bronz la Jocurile Paralimpice de la Tokyo

Alexandru Bologa a obținut medalia de bronz la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, Japonia, la categoria 60 de kilograme în competiția de Judo. Este a doua distincție olimpică pentru sportivul nostru de 25 de ani, după cea cucerită în 2016, la Rio de Janeiro. 

În anul 2013, la vârsta de 18 ani, a cucerit medalia de argint la Campionatul Mondial pentru Juniori (sub 21 de ani) de la Eger. În 2016 a câștigat open-ul de la Heidelberg și Grand Prix-ul de la Birmingham. Și-a făcut debutul paralimpic la ediția din 2016 de la Rio de Janeiro.


„Prin victoriile la cel mai înalt nivel, el a adus glorie României, dar în egală măsură și Municipiului Cluj-Napoca, acolo unde și-a desăvârșit studiile și se antrenează zi de zi, pentru noi performanțe. Conferirea titlului de cetățean de onoare al Municipiului Cluj-Napoca, lui Alexandru Bologa, ar reprezenta un semn de recunoștință pentru un sportiv care a obținut performanțe incredibile în judo-ul românesc și l-ar stimula să rămână la fel de ambițios, iar în viitor să vină cu mai multe distincții. De asemenea, primirea titlului de către Alexandru Bologa ar însemna, și pentru alți tineri, un îndemn și  model de urmat, încurajând performanța în alte sporturi în ciuda greutăților întâmpinate în viață”, a adăugat Boloveschi.

Alexandru Bologa, premiat de Primăria Cluj-Napoca

Un proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 2.000 lei de la bugetul local pe anul 2021 pentru premierea sportivului clujean a fost aprobat de Consiliul Local în ședința ordinară din data de 2 septembrie 2021. Judokarul român, Alexandru Bologa a câștigat medalia de bronz în cadrul categoriei 60 kg, la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, după ce a câştigat meciul cu uzbecul Şerzod Namozov.

Sportivul Alexandru Bologa a fost primul sportiv nevăzător din România care a cucerit medalia de bronz în 2016, în Brazilia la Rio de Janeiro, performanță reeditată în 2021 la Jocurile Paralimpice de la Tokyo-Japonia 2020. Mai are în palmares o medalie de argint obținută la Campionatul Mondial pentru Juniori de la Eger, iar în 2015 a câștigat Open-ul de la Heidelberg și Grand Prix-ul de la Birmingham.

Alexandru Bologa este înregistrat la Centrul Olimpic Național din Cluj-Napoca. El este student la două facultăți din municipiul Cluj-Napoca: Psihopedagogie Specială și Kinetoterapie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.

CITEȘTE ȘI

Sportivul paralimpic clujean Alexandru Bologa, premiat de Primăria Cluj-Napoca

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter