Actualitate

Câți kilometri de piste de biciclete s-au făcut la Cluj, în ultimele luni? Peste 160 de milioane de lei, pentru pistele de pe malurile Someșului

Din luna mai și până în prezent, în Cluj-Napoca s-au mai realizat 800 de metri de piste pentru biciclete, conform viceprimarului Dan Tarcea. În prezent, Clujul are un total de 42,3 km de piste.

 

 


De asemenea, conform viceprimarului Dan Tarcea, în acest moment se află în derulare trei proiecte, care vizează realizarea de piste de biciclete în municipiu și zona metropolitană, din care, două sunt deja în execuție.

 


Astfel, conform proiectelor, se vor mai face 4,2 km de piste de biciclete pe malul Someșului, iar finalizarea acestora ar trebui să aibă loc în 2023. Bugetul total al acestui proiect este de 166 de milioane de lei.

Piste de biciclete pe centura metropolitană

Viceprimarul Dan Tarcea declara la începutul lunii mai că municipiul Cluj-Napoca are la momentul respectiv peste 41 de kilometri de piste de biciclete, însă primăria dorește extinderea lor atât la nivelul centurii metropolitane, cât și pe malurile Someșului, inclusiv în zona metropolitană.


„Proiectul de centură metropolitană este primul proiect de centură metropolitană din România care are pistă de bicicletă -19 km. De asemenea, pe malurile Someșului, pe cei 16 km vor fi piste de biciclete. Ne dorim să extindem acest proiect și în zona metropolitană, astfel încât să avem 60 de km de piste de biciclete de-a lungul Someșului”, a declarat viceprimarul, în mai.

Piste de biciclete pe străzile modernizate

Primăria amenajează piste de biciclete pe majoritatea străzilor aflate în modernizare, cum ar fi străzile Bună Ziua, Napoca sau Regele Ferdinand.


„Aș vrea să vă spun că pe fiecare stradă pe care noi o modernizăm la nivelul municipiului Cluj-Napoca, încercăm să facem piste pentru biciclete, piste sigure pentru biciclete, cu o lățime de minim 1,5 metri, pentru că altfel nu va fi folosită și nici eu nu mi-aș lăsa copilul să circule pe o pistă de biciclete care este nesigură. Pe strada Bună ziua, de exemplu, am renunțat la o bandă de circulație pentru mașini ca să facem piste pentru biciclete. Vom continua cu strada Fagului, în zona centrală deja avem un sistem integrat de piste pentru biciclete, dacă vrei să mergi de la gară pe strada Horea este legată cu zona centrală, strada Avram Iancu.

Evident că mai avem mult de muncă să conectăm zona centrală cu cartierele, dar este în proiect și în perioada următoare pe toate străzile unde facem investiții facem și piste de biciclete”, a mai spus viceprimarul.


CITEȘTE ȘI:

Reguli noi pentru mersul cu trotineta! Ce trebuie să respecți și când nu ai voie să te urci pe trotineta electrică

abonare newsletter