Actualitate

Clarificările Protecției consumatorului după controalele la carmangeria Moldovan: „Marfa expirată nu era pe rafturi”

Protecția consumatorului aduce clarificări după controalele făcute la carmangeria Moldovan. Produsele nu se aflau pe rafturile sau în depozitele vreunuia din magazinele producătorului, spune Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor.

 

 


Controalele CJPC Cluj la operatorul economic SC Moldovan Carmangerie SRL din județul Cluj au fost desfășurate în data de 22.09.2021 și 24.09.2021.

 


„Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj a primit documentele ce dovedesc retragerea voluntară și distrugerea ulterioară a produselor materie primă ambalată cu data limită de consum depășită, produse regăsite la data și ora controlului operativ în depozitul din Localitatea Sânicoara – Cluj, în valoare de 1.175 de lei.

Precizăm faptul că această materie primă ambalată a fost regăsită, în data de 22.09.2021, la unitatea  de producție a comerciantului de la adresa mai sus menționată și nicidecum pe rafturile sau în depozitele vreunuia din magazinele aparținând acestui producător. Alături de această materie primă ambalată, a mai fost regăsită o altă cantitate de materie primă vrac, refrigerată, depozitată în navete fără elemente de identificare, caracterizare, lotizare, pentru care s-a solicitat și primit un document emis de DSVSA Cluj privind existența și confirmarea trasabilității acestor produse oprite prin retragere voluntară de către operatorul economic, până la clarificarea tuturor aspectelor ce țin de cele menționate mai sus”, se arată într-un comunicat al CJPC Cluj.


Cei din cadrul Protecției consumatorului subliniază că la data controlului, datorită investițiilor efectuate recent, exista posibilitatea depozitării în alte spații decât cele delimitate, pentru fiecare produs în parte, fapt ce a necesitat sprijinul DSVSA.

Carmangeria a decis retragerea voluntară a produselor neconforme

„Deoarece în mass media au apărut informații cu privire la faptul că acest operator economic ar pune sănătatea consumatorului în pericol prin punerea pe piață a unor produse finite neconforme în cantitate mare, menționăm cu celeritate Decizia promptă luată de conducerea companiei, la data și ora controlului, de retragere voluntară atât a întregii cantități de materie primă neambalată rezultată din tranșare care nu avea elemente de identificare, caracterizare, lotizare postat pe navetă și regăsită într-unul din depozitele de materii prime, cât și a materiei prime, de data aceasta ambalată, ce avea data limită de consum depășită, regăsită în același spațiu, până la clarificarea situației”, se mai arată în comunicat.


De asemenea, se arată că în același depozit se afla și materie primă refrigererată, neambalată, depozitată în același tip de navete cu produse care aveau afișate elemente de identificare, caracterizare, lotizare din care reieșea trasabilitatea acestor produse.

„Ținem să facem precizarea că CJPC Cluj nu a specificat nici o cantitate de produse neconforme regăsite cu deficiențe (cele ambalate), în realitate în cantitate mult mai mică decât cele apărute în presă, respectiv produse a caror valoare a fost  menționată mai sus.


În data de 24.09.2021, în urma discuțiilor cu reprezentanții comerciantului, în aceeași formulă, echipa CJPC Cluj a vizitat noul depozit destinat ambalării produselor finite aflat în Municipiul Cluj-Napoca. A fost apreciată activitatea colectivului de la această locație, fiind remarcată investiția în echipamente și tehnologie”, se mai transmite în acdrul documentului.

Amendă și avertisment pentru carmangeria Moldovan

De asemenea, a fost aplicată o sancțiune contravențională cu avertisment, totodată dispunându-se măsura opririi definitive a produselor cu data limită de consum depașită.

Și carmangeria Moldovan a venit cu precizări privind controlul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Cluj la companie. Vezi AICI ce au declarat reprezentanții.

O echipă de control a Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Cluj a verificat, la finalul lunii trecute, depozitele carmangeriei Moldovan, după ce în spațiul public au apărut reclamații la adresa produselor comercializate.

Ce au găsit comisarii CJPC Cluj în timpul controlului?

- În depozitele de materii prime s-au regăsit produse fără elemente de identificare, caracterizare, lotizare precum şi produse ambalate cu data limită de consum depăşită, alături de produse conforme, care urmau să intre în producţie ca fiind parte din produsele finite.
- Având în vedere aceste nereguli constatate, operatorul economic a înţeles gravitatea faptelor şi a dispus, în regim de urgenţă, pe data de 22 septembrie 2021, până la ora 14.00, retragerea de la comercializare a tuturor loturilor de produse finite care au la bază materiile prime suspicionate cu neconformităţi.

 

CITEȘTE ȘI:

Produse expirate și reetichetate, descoperite de Protecția Consumatorului într-o carmangerie cunoscută din Cluj

abonare newsletter