Actualitate

VIDEO. ZERO distanțare în amfiteatrele universităților din Cluj. Ce spun reprezentanții UTCN și UBB?

Un student a semnalat reporterilor de la monitorulcj.ro faptul că în mai multe facultăți din Cluj, respectiv în una dintre cantinele Universității Tehnice Cluj-Napoca, nu s-ar respecta măsurile de distanțare fizică și purtarea măștii.

 

 


În filmările transmise de cititori se poate observa faptul că studenții de la două facultăți din Cluj nu respectă măsurile impuse pentru a stopa răspândirea coronavirusului.

 


Într-una din filmări se observă sala de curs în care studenții Facultății de Psihologie nu respectă distanțarea fizică, sala fiind plină până la refuz, câțiva studenți fiind nevoiți chiar să scrie pe scări. Incidentele de acest fel sunt rezultatul unor săli prea mici pentru ca respectarea distanțării să fie posibilă, indiferent de buna intenție a studenților prezenți la cursuri.

În una din cantinele de la UTCN, studenții nu păstrează distanța de doi metri unul față de celălalt, iar masca este purtată doar de câțiva.


 

Ce spun reprezentanții UBB și UTCN?

Întrebată de reporterii monitorulcj.ro ce măsuri ia conducerea universității pentru protejarea sănătății studenților săi, Mirela Boțan, purtătorul de cuvânt al UTCN, a negat faptul că ar fi încălcări ale normelor la facultățile universităților. Menționăm aici că studenții Universității Tehnice au fost cazați în cămine fără a se ține cont dacă au fost vaccinați împotriva coronavirus, dacă au trecut prin boală sau au test negativ, în condițiile în care România trece prin cel mai agresiv val de la izbucnirea pandemiei și până în prezent.

„Universitatea își asumă distanțarea în timpul cursurilor și activităților profesionale. S-au luat măsuri în sensul acesta și din această cauză am contractat săli în afara universității pentru că spațiile lor sunt suficiente tocmai pentru ca să putem desfășura procesul didactic în condiții de maximă siguranță. Nu știu ce să spun despre filmările apărute, dar în sălile de curs infirm ceea ce este în filmări pentru că știu câtă strădanie  există pentru fiecare facultate în parte să își poată gestiona studenții și că de fapt este o problemă cu spațiile și că am închiriat săli în multe alte instituții tocmai pentru a le asigura distanțarea.


Din punctul nostru de vedere, noi am luat toate măsurile și vă spun cu toată certitudinea că este o preocupare constantă, zi de zi, ca distanțarea și măsurile de siguranță să fie respectate. Unde avem noi facultatea de construcție sunt semnalate inclusiv intrările în clădire și sălile de curs care înainte aveau 100 de persoane, au ajuns săli de seminar, pentru ca studenții să poată sta la un scaun distanță. Sălile de curs sunt aerisite constant, dacă studenții nu au mască li se oferă, au dezinfectante la intrarea în clădire. Deci există o preocupare cât se poate de evidentă a universității pentru a fi păstrare măsurile de siguranță”, a declarat pentru monitorulcj.ro, Mirela Boțan, purtător de cuvânt al UTCN.

Potrivit purtătorului de cuvânt al UTCN, studenții nu mănâncă în incinta cantinei, mâncarea fiind pusă la pachet.


De asemenea, și Laura Irimieș, purtătorul de cuvânt al Universității Babeș-Bolyai Cluj a reacționat la imaginile furnizate de monitorulcj.ro.

„Noi am mizat și mizăm în continuare pe responsabilitatea și maturitatea fiecărui profesor și a fiecărui student. Am încercat să venim în întâmpinarea studenților cu activități didactice față în față, acolo unde se poate, organizate pe grupe mai mici cu respectarea spațiilor. Au fost primele zile de școală, noi am sperat că se respectă peste tot, vom verifica acele cazuri care ne sunt sesizate și vom face dacă este cazul, verificări neanunțate la cursuri. Dar repet, noi mizăm pe responsabilotatea și maturitatea comunității noastre, fie că vorbim de profesori, fie că vorbim de studenți”, a transmis Laura Irimieș, purtător de cuvânt al UBB.

 

CITEȘTE ȘI

FOTO. Au început cazările la UTCN. 20.000 de studenți merg la cursuri și cămin FĂRĂ VACCIN

Ultimele Stiri
abonare newsletter