Actualitate

FOTO. Au început cazările la UTCN. 20.000 de studenți merg la cursuri și cămin FĂRĂ VACCIN

Chiar dacă valul 4 al pandemiei de COVID-19 a lovit din plin România, dar mai ales județul Cluj, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a luat decizia să înceapă fizic noul an universitar, iar accesul în campusurile studențești să fie posibil și pentru studenții care nu sunt vaccinați.

 

Cursurile de la UTCN se desfășoară în format FIZIC, fără vaccin sau test anti-COVID

„Cazarea se va face la capacitate maximă. Cursurile vor începe față în față și am vrut să venim în sprijinul studenților pentru ca ei să aibă locuri de cazare, fără a fi condiționați de vaccinare și testare. Organizațiile studențești și-au exprimat decizia de a fi cazați în comun, cu respectarea normelor și monitorizarea cazurilor. Studenții nu se amestecă între anii de studiu. Mai este un aspect important. Toate camerele au baie proprie, adică riscurile sunt mai mici. Este o măsură de protecție în plus”, a declarat purtătorul de cuvânt al UTCN, Mirela Boțan.


La cazarea studenților, pe lângă actele necesare, studenții trebuie să prezinte  un aviz epidemiologic  eliberat de către medicul de familia sau de către medicul de la cabinetele medicale existente în complexele studențești ale UTCN. Un aviz epidemiologic este un document care precizează dacă studentul prezintă semne sau simptome ale unei boli infecțioase.

Cursurile față în față vor fi sistate în funcție de evoluția epidemiologică care nu arată deloc promițător în acest moment, lucru pe care l-au sesizat și studenții. Respectiv, rata de infectare în municipiul Cluj-Napoca a trecut de 3,5 la mia de locuitori, iar începând de mâine se intră în scenariul roșu.


Anul universitar pentru peste 20.000 de studenți va începe în 27 septembrie, iar cazarea de astăzi, 23 septembrie, pentru cele 5.000 de locuri disponible.

„ Cazarea se face la cererea studenților, în funcție de gradul de confort al fiecărui cămin și de numărul de locuri repartizate pentru fiecare cameră. Cu excepția cazurilor de familii studențeşti și de angajați tineri ai U.T.C.-N., unde se acceptă două persoane în cameră, în toate celelalte cazuri, inclusiv în cazul doctoranzilor, fiecare cameră va fi ocupată la maximum (de către 4 persoane)”, au transmis reprezentanții UTCN, într-un comunicat de presă.


Ce măsuri trebuie să respecte studenții?

Potrivit celor de la capital.ro, UTCN un condiționează  cazarea în cămin și participarea la cursuri. În schimb, studenții trebuie să respecte un anumit set de reguli care este prezent și în regulamentul postat pe site-ul universității.

„Există o hotărâre a Consiliului de Administrație, prin care s-a decis că Universitatea nu condiționează cazarea în cămin și participarea la cursuri de vaccinare, dar o recomandă, sau de testare.


Punctual, despre cazarea în cămin, pot să vă spun că se va realiza cu distanțare și purtare de mască. Dacă nu au mască, li se pune la dispoziție o mască. Vor trebuie să respecte distanțarea și am încercat să facem un algoritm de cazare, care să respecte repartizarea studenților în cămin, în funcție de facultate și anul de studiu, pentru a-i monitoriza mai bine”, a declarat Mirela Boțan.

Părerea studenților despre această decizie

Reporterii monitorulcj.ro au întrebat mai mulți studenți din campus, care este punctul lor de vedere cu această decizie.


Părerile sunt împărțite, unii studenți fiind de acord cu decizia luată de reprezentanții UTCN, alții în schimb considerând că această decizie poate duce la creșterea numărului de infectări.

„Sincer, fiecare cum crede mai bine. Dacă impui vaccinul, e mai ok că nu o să fie mari probleme cu virusul. Dacă nu impui, nu discriminezi și lași sansă egală la toată lumea. Ambele variante sunt bune părerea mea. Oricum în cămine stau oameni cu risc minim la îmbolnăvire gravă cu covid, deci eu zic că nu se pune problema de deces, doamne ferește sau chestii de genul acesta”, a declarat pentru monitorulcj.ro, un student din anul IV cazat la căminul UTCN.

„Din punctul meu de vedere este un mare câștig, deoarece eu nu sunt vaccinat din motive medicale. Ca și student în primul an la Cluj mi-ar fi foarte greu să îmi găsesc o chirie care să nu mă stoarcă de bani, la propriu, plus că există și alte cheltuieli pe care momentan nu mi le pot permite”, a declarat un student în anul I.

„Mi se pare oarecum normal. Nu cred ca trebuie sa se facă  diferența între vaccinați și nevaccinați. Oricum toți putem lua virusul chiar dacă suntem sau nu vaccinați”, a transmis un student în primul an la master.

„Forma tacită de condiționare a vaccinării s-a făcut pentru o serie de avantaje. În situația dată, faptul că te-ai vaccinat nu te avantajează cu nimic, mai ales că iei contact cu cei care nu-s imunizați și, în consecință, sunt mai multe șanse ca și tu să răspândești boala”, a transmis pentru monitorulcj.ro, un student la master în anul II.

 

CITEȘTE ȘI

DOAR studenţii VACCINAŢI se vor putea caza în căminele UBB

Ultimele Stiri
abonare newsletter