Actualitate

Povestea unei mici clujence care vrea să devină cea mai mare jucătoare de tenis din lume: „Pasiunea e suficientă pentru a avea curaj”. VIDEO

Teme făcute „pe genunchi” în pauzele de la școală și de la antrenamente, sacrificii, muncă, determinare, pasiune și vise îndrăznețe. „Bună, eu sunt Patricia, am 11 ani și iubesc tenisul” – se prezintă cea care speră să devină locul 1 mondial la sportul pe care îl practică.

 

 


Patricia este elevă în Cluj-Napoca în clasa a V-a și a început să joace tenis în 2019, fiind încă de mică o iubitoare de sport.

 


„Înainte am făcut gimnastică, dar eram prea înaltă pentru asta. Apoi, părinții m-au dus la Fed Cup (cea mai importantă competiție sportivă din tenisul de câmp feminin) într-un week-end, și acolo mi-am dat seama că îmi place foarte mult tenisul. Mi-a plăcut și gimnastica, însă nu la fel de mult ca și tenisul.

Îmi place tenisul în special pentru faptul că pot merge la competiții când vreau, nu trebuie să merg cu echipa. Mi se pare un sport în care poți să iei tu singur decizii, mai ales în ceea ce privește strategia de joc”, a povestit Patricia, pentru monitorulcj.ro.


În prezent, Patricia se antrenează la Napoca Tenis Club, cu Alin Baciu, Radu Șerban și George Naidin, iar până acum a fost deja la două academii de tenis din străinătate: una din SUA și una din Spania.

A câștigat primele trofee la turnee de copii în vara anului 2020, iar acum participă la turneele oficiale organizate de Federația Română de Tenis și a câștigat deja un turneu la categoria de 12 ani (ea având 11 ani), dar și locurile 2 și 3 la mai multe turnee din aceeași categorie.


Echilibrul între școală și sport, realizat cu „brio”

Pe lângă tenis, Patricia iubește și școala, mărturisind că are o pasiune pentru matematică, limba română și limba engleză.

Pentru a „împăca” statutul de elevă cu cel de sportivă de performanță, mica clujeancă trebuie să facă uneori și sacrificii și chiar dacă mărturisește că „uneori e obositor, dar e în regulă”, mama acesteia povestește că în unele zile se întâmplă să își facă temele în pauzele de la școală, pentru a fi sigură că ajunge la antrenamente.


Și ajunge. De fiecare dată. Zilnic, timp de două-trei ore, Patricia se află pe terenul de tenis și la antrenamentele de pregătire fizică pentru a se antrena, acolo unde, „e doar ea și racheta de tenis”, după cum povestește mama ei.

Pe lângă racheta de tenis, mica sportivă e „însoțită” la fiecare antrenament de visul său de a deveni cândva, „poate în vreo 10 ani”, locul 1 mondial la tenis. Ea povestește că se pregătește încă de acum pentru acest lucru, fiecare antrenament fiind despre visul ei, lucru care îi dă curaj.

Emma Răducanu, un model pentru eleva clujeancă

Deși spune că are propriul său stil de joc atunci când se află pe terenul de tenis, o admiră pe Emma Răducanu.

„Îmi place mult Emma Răducanu deoarece mi se pare că stilul ei de joc seamănă mult cu al meu”, a spus Patricia.

În viitor, pe lângă visul de a deveni campioană mondială la tenis, sportiva își mai dorește să devină designer de interior sau arhitect, dar încă nu știe cum va împăca cele două domenii, spune ea. De asemenea,  își dorește foarte mult o bursă în SUA, pentru a-și putea îndeplini visul.

Cel mai frumos moment pe care l-a trăit Patricia de când practică tenisul de câmp a fost atunci când a câștigat primul turneu de copii, anul trecut: „M-am simțit foarte fericită că am câștigat în sfârșit un turneu. A fost destul de greu, dar am simțit pe lângă mândrie și multă bucurie”.

De asemenea, un moment important pentru eleva clujeancă a fost atunci când, anul acesta, în august, a câștigat primul turneu FRT.

Întrebată ce simte în momentele în care se află pe terenul de tenis, Patricia explică că de cele mai multe ori este relaxată și bucuroasă. „Se întâmplă uneori să mai am și emoții, dar încerc să mă calmez singură”, spune ea.

Blocajele de pe teren, depășite „pe cont propriu”

Mama Patriciei o susține și o încurajează zilnic să își urmeze pasiunea și povestește că pentru a fi mândră de fiica sa, nu e nevoie ca aceasta să câștige de fiecare dată.

„Mă simt mândră de ea în fiecare moment și nici măcar nu simt asta doar atunci când câștigă, ci în special când văd că reușește să depășească momente mai dificile. Până la urmă despre asta e vorba, despre a depăși emoții, stres sau blocaje. E firesc să apară și blocaje la un meci.

Nu știu dacă se vede din exterior atunci când ea are un blocaj, însă noi, părinții, vedem aceste lucruri. Devine poate mai timorată, mai încordată pe teren și se vede în acele momente că are emoții. Reușește însă singură să depășească aceste momente, pe teren e ea și racheta de tenis, atât”, a povestit mama sportivei de performanță.

Patricia „dăruiește tot ce are ea mai bun în tot ce face”

Și profesoara de limba engleză a Patriciei, care o cunoaște pe elevă încă din clasa I, se declară mândră de eleva ei, mărturisind că deși este complet dedicată tenisului în timpul său liber, acest lucru nu îi afectează situația școlară, dimpotrivă.

„Patricia este extrem de pasionată de multe lucruri, ceea ce este foarte bine. Știu că o pasionează sportul și tenisul în special. Dar îi place foarte mult și engleza, este extrem de conștiincioasă și foarte implicată. Dăruiește tot ce are ea mai bun în tot ce face. Am întrebat-o dacă nu îi este greu să îmbine antrenamentele zilnice cu școala și mi-a spus: «nu, pentru că ambele reprezintă o plăcere». Atâta timp cât există pasiune, probabil că lucrurile devin mai ușoare. Eu, ca profesor, nu am simțit niciodată că tenisul ar fi ceva care să o încurce de la a învăța pentru școală”, spune profesoara acesteia.

Patricia, „o viitoare Halep”

Întrebată unde o vede pe Patricia peste 10 ani, profesoara spune că „ar trebui să fie deja la facultate. Aș vedea-o ca pe un mic lider printre studenți. În ceea ce privește tenisul, sper să ajungă cât de departe poate ea, poate o viitoare Halep, de ce nu”.

De doi ani de când Patricia face tenis de performanță, ea a adunat aproape 20 de trofee, însă nu știe numărul lor exact. „Sincer, nu le-am numărat”, a spus ea.

Rugată să dea un sfat copiilor pasionați de tenis, ea i-a încurajat pe toți „să facă acest sport din plăcere. Pasiunea e suficientă pentru a avea curaj”, a încheiat Patricia.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV. Pompier din Cluj, erou în Grecia: „Vedeai flăcări de 20 metri, un sat ce fuge disperat să-l ajuți” VIDEO/FOTO

Etichete: eleva scoala cluj frt tenis
Ultimele Stiri
abonare newsletter