Actualitate

Strada Baba Novac și Bastionul Croitorilor, aproape un secol de poveste

Bastionul Croitorilor este unul din puținele turnuri de fortificație care s-a păstrat intact până în zilele noastre. A fost întreținut și construit de breasla croitorilor din Cluj.

 

 


Pe internet a început să circule o fotografie veche care arată strada Baba Novac și Bastionul Croitorilor, o zonă foarte importantă a Clujului, din punct de vedere istoric.

Jumătate de secol de istorie, plin cu asedii și răscoale

În urmă cu peste 500 de ani, Turnul Croitorilor din Cluj era probabil cel mai puternic punct de apărare al Cetății, aflându-se în zona cea mai expusă pericolelor.


Bastionul reprezintă colțul de sud-est al cetății medievale ridicate începând cu secolul al XV-lea (este amintit deja în anul 1475). Între anii 1627-1629, în perioada principelui Gabriel Bethlen, bastionul a fost reconstruit, ajungând la forma actuală. Este construit din piatră dăltuită, zidurile masive păstrând încă lăcașurile de tragere. Spre nord se mai păstrează încă o bucată din zidul de piatră cu creneluri și drumul de strajă pe zid.

Purtând numele breslei responsabilă, inițial, cu întreținerea și apărarea sa, Turnul Croitorilor a fost distrus și reconstruit de foarte multe ori. Afectat de o revoltă a mercenarilor care nu și-au mai primit soldele, de asedii succesive din partea lui Mozes Szekely (1603) și ale pașei Kuciuk (1660), de o explozie cauzată de un fulger care lovise magazia de muniții, de războaiele dintre curuții răsculați și lobonți, a fost reconstruit în forma actuală abia în anul 1718, de către generalul austriac Kriegsbaum. Martor la evenimente istorice importante, Bastionul Croitorilor a început să apere orașul în anul 1601. Acest an are o încărcătură istorică deosebită, căci fiind capturați după bătălia de la Mirăslău, Baba Novac care era generalul lui Mihai Viteazul și preotul Saski au fost torturați și executați în cetatea Clujului de către nobilii transilvăneni. În apropiere de Turnul Croitorilor, a fost apoi expus trupul tras în țeapă al lui Baba Novac.


Întors de la Viena în același an, Mihai a recucerit orașul, iar în semn de apreciere pentru fostul său general, a înfipt un steag pe locul execuției.
Bastionul Croitorilor, simbol cultural, Bastionul Croitorilor a fost restaurat în anul 1924 și transformat în muzeu de către Comisiunea Monumentelor Istorice.

În perioada comunistă, în urmă lucrărilor de renovare din 1956-1957 și 1959, a fost amenajat aici un Muzeu de Istorie al orașului, care includea un laborator de fotografie și un atelier de restaurare. Acesta însă nu a fost niciodată deschis publicului larg, lucru interzis de autoritățile comuniste în anul 1959. O altă restaurarea importantă a fost în perioada 2007-2009, după două decenii de paragină.
Azi, în urmă demersurilor de conservare și restaurare realizate sub egida Consiliului Local și Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Turnul Croitorilor a devenit un simbol cultural, fiind un Centru de Cultură Urbană. El adăpostește o cafenea, o expoziție care ilustrează istoria breslei croitorilor din Cluj, precum și spații care găzduiesc diferite evenimente culturale, prelegeri, expoziții sau concerte. 


Statuia lui Baba Novac, operă a sculptorului Virgil Fulicea, a fost amplasată în fața Bastionului Croitorilor în anul 1975 în amintirea generalului lui Mihai Viteazul. La data de  5 februarie 1601, Baba Novac și duhovnicul său sârb au fost arși de vii în piața centrală a Clujului.

S-a consemnat documentar suma de bani cheltuită pe execuția acestuia, despre care se spune că ar fi durat o oră și jumătate și că ar fi fost un adevărat spectacol pentru curioșii strânși în piața centrală.


 

CITEȘTE ȘI

GALERIE FOTO. Valea Ierii, o oază de liniște în Cluj, bogată în obiective turistice

Ultimele Stiri
abonare newsletter