Actualitate

GALERIE FOTO. Valea Ierii, o oază de liniște în Cluj, bogată în obiective turistice

Valea Ierii, o comună din Cluj, este locul de reședință a 888 de suflete, dar este și bogată în natură și obiective turistice impresionante.

 

 


Totodată, satele sale sunt pline de istorie, în special cel care-i poartă numele. Printre primii locuitori ai satului Valea Ierii au fost trădătorii lui Horea, ce au fugit aici dintr-o comună din județul Alba, numită astăzi „comuna Horea”. 

 


Motivul pentru care și-au abandonat locuințele din Alba a fost răzbunarea răsculaților ce a avut loc în anul 1784. Aceștia s-au stabilit în „Dâmbul Cucului”, situat mai sus de satul Valea Ierii, unde și-au construit case din pământ.

Comuna Valea Ierii este formată din trei sate: satul Valea Ierii (ce are cătunele Dâmbul Cucului şi Soci), satul Plopi şi satul Cerc. 


Obiective turistice în Valea Ierii

Valea Ierii are numeroase obiective turistice care te vor face să iubești zona. Cele mai importante dintre acestea, pe care nu le poți rata dacă ești prin preajmă, sunt Acumularea Bondureasa, Defileul Șoimului, Colțul lui Dac și Colțul cu Coarne. 

Acumularea Bonduleasa reprezintă un colț de rai pentru cei care vor să „fugă” departe de tot ce înseamnă stresul cotidian. Părâiele de piatră, pereții stâncoși și mestecenii din zonă formează un peisaj uimitor. Acest loc este situat între un mic lac de acumulare Bondureasa și zona în care acesta se intersectează cu pârâiele Măruțu și Galbena din Valea Ierii. 


Defileul Șoimului este cunoscut pentru imaginea spectaculoasă pe care ți-o oferă, dar și pentru caracterul fotogenic. Pentru a ajunge în acest loc trebuie să urci din Valea Ierii, în direcția opusă cursului apei. La urcare te vei bucura de o pădure deasă, care îți va limpezi mintea.
 
Colțul lui Dac și Colțul cu Coarne sunt două destinații pe care nu vrei să le ratezi. Cele două formațiuni de piatră o să îți ofere o priveliște minunată. Pentru a ajunge acolo trebuie să urmezi potecile care urcă peste deal, printr-o zonă puțin mai abruptă, dar îți vei da seama că drumul s-a meritat odată ajuns la destinație. Numele primei formațiuni de pietre e ales pe baza legendelor, care spun că la Colțul lui Dac ar fi vegheat dacii. În ceea ce privește Colțul cu Coarne, teoria e mai simplă - denumirea a fost dată pentru că formațiunea de pietre pare că ar avea coarne. 

Obiective turistice în apropierea comunei Valea Ierii

În apropierea comunei Valea Ierii mai există câteva obiective turistice care îi impresionează pe vizitatorii săi, în comuna Poșaga, printre care se numără Rezervația Scărița-Beliora. Aceasta este o atracție atât pentru turiști, cât și pentru cei pasionați de botanică, rezervația fiind una geo-botanică. 


Dacă aveți de gând să vizitați acest loc, vă veți întâlni cu plante rare, rezistente chiar de prin era glaciară, potrivit unui site de turism local. Asemenea plante sunt: gențiana, argintica sau sapunarița galbenă. Totodată, de pe platoul rezervației te poți bucura de o priveliște care îți taie respirația. 

Un alt obiectiv turistic spectaculos sunt Cheile Poșăgii, pe care le poți privi chiar de pe platou. Aceste chei se întind pe câțiva kilometri și sunt formate din două masive muntoase numite Feredeu și Vulturese. Pe lângă aceste chei veți putea merge și la Schitul Izvorul Poșaga, în apropierea căruia se află un izbuc și un izvor temal, vizitat adesea de turiști. 

CITEȘTE ȘI:

Un râs a fost filmat în Valea Ierii, Cluj! Imagini extrem de rare surprinse cu telefonul

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter