Actualitate

Un profesor din Cluj a înființat un muzeu cu obiecte dezgropate de el, vechi de 7.000 de ani

Un profesor de istorie din județul Cluj a fondat în urmă cu 30 de ani un muzeu cu obiecte pe care chiar el le-a dezgropat. Deși s-a pensionat, la muzeul său încă primește vizitatori.

 

 


Muzeul se află în comuna Iclod pe lângă Gherla și a fost înființat în anul 1987. Profesorul de istorie fondator este Aurel Bulbuc, care adună exponate ce datează din perioada preistorică sau din antichitate, scrie stirileprotv.ro.

 


Multe dintre obiectele muzeelor au fost descoperite chiar în Iclod, după numeroase săpături ce au durat zeci de ani întregi. Profesorul a descoperit exponate vechi de acum 7.500 de ani, cum ar fi obiecte și schelete din epoca neolitică. 

„Am venit în 1972 aici, la Iclod, ca profesor, şi în luna decembrie vine un elev la mine şi îmi arată un ciob de ceramică. L-am întrebat, unde l-ai găsit? Şi m-a dus pe malul Someșului, înspre Livada. Şi de acolo a început (...) Oriunde mergeam în expediţie cu elevii, mă interesau şi costumele, şi aşa am aici câteva costume. Am organizat cu elevii cursuri de ceramică, de olărit, şi le-am expus şi pe alea în muzeu”.”, a spus profesor Aurel Bulbuc, fondatorul Muzeului de Etno-Arheologie şi Istorie Iclod.


Peste o sută de schelete sunt regăsite la muzeul clujean, dar și numeroase vase interesante, precum și unelte utilizate mai demult.

Zona a fost declarată monument istoric datorită vestigiilor arheologice din regiune. 


„Avem o atestare documentară de peste 6850 de ani, care este oglindită în Muzeul de aici de la noi, de la Iclod, unde domnul profesor Aurel Bulbuc a pus piatra cu piatră, etapa cu etapă, săpături arheologice făcute de elevii noştri de-a lungul anilor şi până astăzi”, a spus Emil Pîrţoc, primarul comunei Iclod, pentru sursa menționată.

CITEȘTE ȘI:


Mormite vechi de 6.000 de ani și un cimitir celtic, descoperite într-o comună din Cluj. VIDEO

 

VIDEO cu sarcofagul descoperit la Cluj! Osemintele erau ale unui adolescent dintr-o familie bogată

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter