Actualitate

Ludovic Orban acuză o „lovitură de partid” la congresul PNL: „Președintele României a încălcat Constituția”

Ludovic Orban a lansat luni un atac fără precedent la adresa președintelui Klaus Iohannis, pe care îl acuză că a încălcat Constituția pentru că l-a susținut pe Florin Cîțu în lupta pentru șefia PNL.

 

 


Fostul președinte al Partidului Național Liberal spune că a contribuit mult la alegerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte, iar acum oamenii îi „bat obrazul” că le-a cerut să-l voteze pe actualul șef al statului. „A trebuit să-mi cer scuze”, a declarat Ludovic Orban. El și-a atacat și colegii din PNL, pe care îi acuză că au orchestrat o „lovitură de partid”.

 


„Ați văzut cu ochii dumneavoastră cum la acest congres președintele României a încălcat Constituția”, a declarat Ludovic Orban luni, întrebat de jurnaliști în legătură cu afirmația sa de sâmbătă, când a spus că între el și Klaus Iohannis „nu mai există niciun parteneriat”, scrie Digi24.

„A spus limpede că-l sprijină pe Cîțu. Președintele României a spus-o. Toate speculațiile pe perioada campaniei că președintele îl susține pe Florin Cîțu, faptul că ei și-au construit întreaga campanie pe mesajul ăsta, că e ordin de zi pe unitate, de la Președinție, să iasă Cîțu președinte... Eu nu l-am crezut, pentru că nu am asistat la nicio discuție între președinte și lideri din partid la care să le fi cerut Iohannis s-l sprijine pe Florin Cîțu. E adevărat că am avut informații de la toți membrii care îmi povesteau cum fac campanie diferiți președinți. Toate lucrurile astea s-au clarificat. În prezența președintelui la congres, prin mesajul pe care l-a adresat congresului, care a fost un mesaj fără echivoc. Orice om a înțeles partizanatul președintelui pentru Florin Cîțu”, a detaliat fostul președinte PNL.


„Mulți români mi-au bătut obrazul că i-am convins să voteze cu Iohannis”

Ludovic Orban a mai spus că a ajuns în situația să-și ceară scuze oamenilor pe care i-a convins să-l voteze pe președintele Klaus Iohannis. Orban exclude totuși o inițiativă de suspendare a președintelui din funcție, pentru aceste acuze de încălcare a Constituției.

„Acum, mie, care port o răspundere foarte mare pentru alegerea lui Klaus Iohannis ca președinte al României, să m-apuc acum să vorbesc de suspendarea și de demiterea președintelui e un pic cam mult. Pe de altă parte, pot să spun că deja le-am cerut scuze la foarte mulți români care m-au abordat direct și mi-au bătut obrazul că i-am convins să voteze cu Iohannis și a trebuit să le cer scuze. A trebuit să-mi cer scuze față de mulți români care au crezut în mine, care au votat cu Iohannis pentru că i-am convins eu”, a mai declarat Ludovic Orban.


Orban denunță o „lovitură de partid”

Fostul lider PNL îi acuză pe colegii de partid că au pus la cale o „lovitură de partid”, împiedicând libertatea de alegere și controlând votul delegaților la congres.

„Planificatorii acestei lovituri de partid care au orchestrat cea mai puternică lovitură împotriva democrației și-au bătut joc de istoria glorioasă a PNL și au transformat PNL, coborându-l la cele mai joase cote de popularitate”, a spus Orban.


Fostul președinte PNL afirmă că la „așa-zisul” congres PNL a fost încălcat dreptul la alegere.

„Sâmbătă şi duminică am asistat la cele mai grave încălcări ale normelor democratice care au fost săvârşite în ultimii 31 de ani. După o campanie în care racolarea în echipa câştigătoare s-a făcut mai mult cu arcanul, după o campanie în care au fost daţi afară din funcţii publice de liberalii din echipa lui Cîţu zeci de susţinători ai mei din PNL, după o campanie care a fost caracterizată prin presiuni, prin ameninţări, prin utilizarea puterii de stat în intimidarea membrilor PNL, după o campanie în care au fost utilizate promisiuni de bani publici către reprezentanţii PNL din administraţia locală, după o campanie în care preşedintele PNL a fost atacat mai mârşav decât a fost vreodată atacat de PSD, totul a culminat cu un aşa-zis congres în care a fost încălcat în mod flagrant şi grav un drept fundamental în democraţie - libertatea de a alege liber.

Să vezi miniştri, primari, preşedinţi sau vicepreşedinţi de consilii judeţene, liderul grupului de la Senat sau alţi parlamentari cum împiedică exercitarea liberă a dreptului de vot, cum controlează votul delegaţilor este fără precedent în democraţie. Planificatorul acestei lovituri de partid, care a orchestrat cea mai puternică lovitură împotriva democraţiei, şi uneltele lor jalnice din afara şi din interiorul partidului şi-au bătut joc de istoria glorioasă a PNL şi au transformat PNL în ceva ce nu a fost niciodată în istoria sa, coborându-l la cele mai joase cote de popularitate şi distrugând aproape imaginea publică a PNL”, a adăugat Orban.

Întrebat cine este acest „planificator”, Ludovic orban a răspuns: „Sunt toţi cei care au planificat această lovitură diabolică de a silui voinţa oamenilor şi de a-şi bate joc efectiv de ceea ce crede majoritatea oamenilor”.

„Instrumentele de control utilizate, modul în care s-a derulat campania seamănă mai mult cu comunizarea României orchestrată sub bagheta lui Vîşinschi, decât cu normale democratice care să funcţioneze într-un partid”, a mai spus Orban.

Orban: „Nu cumva ei sunt un pericol pentru democraţia românească?”

El a mai afirmat că se pune întrebarea dacă nu cumva este în pericol exercitarea liberă a votului de către cetăţenii români.

„Întrebarea pe care mi-o pun este următoarea: dacă au făcut-o să pună mâna pe putere în mod nelegitim, pe PNL, nu cumva o vor face şi în ansamblul societăţii româneşti, împiedicând exercitarea liberă a votului de către cetăţenii români? Nu cumva ei sunt un pericol pentru democraţia românească, dacă au fost în stare să-şi umilească colegi alături de care au fost în campanii, să-şi ameninţe prieteni, camarazi, dacă au fost în stare să-şi forţeze pe oameni pe care îi cunosc şi alături de care au stat ani de zile împotriva propriei conştiinţe?”, a susţinut fostul lider al PNL.

CITEȘTE ȘI 

Vasile Dîncu: „PSD nu va face nicio înțelegere cu PNL”

 

 

abonare newsletter