Actualitate

Controale la brutăriile din județ, pentru prevenirea muncii „la negru”. Inspectorii ITM au amendat două firme

În cursul săptămânii trecute, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a efectuat controale la mai mulți angajatori din domeniul de fabricare a produselor de brutărie și a produselor făinoase din județ.

 

 


În perioada 30.08.2021 – 02.09.2021, ITM Cluj a desfășurat, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acţiuni de control pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul de fabricare a produselor de brutarie  și  a produselor făinoase.

 


„Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, datorită consecințelor sociale și economice pe care le produce, persoana care prestează muncă nedeclarată fiind lipsită de protecție socială, neavând siguranța plății muncii prestate”, au transmis reprezentanții ITM Cluj.

Au fost efectuate controale la un număr de 31 de angajatori din județul Cluj. Două societăți comerciale au fost sancționate contravențional, cu amenzi în valoare totală de 4.500 lei, deoarece nu au facut dovada întocmirii unei evidențe cu programul de lucru al salariaților.


Obiectivele campaniei: 

- Identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării, de către angajatorii care desfășoară activități în domeniile controlate,  a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă.
- Identificarea angajatorilor care utilizeaza nelegal munca copiilor și a tinerilor.
- Determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare si de a le înregistra în aplicația Revisal.
- Creșterea gradului de conștientizare a angajaților și angajatorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, în domeniul de fabricare a produselor de brutarie  și a produselor făinoase.
- Eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.


CITEȘTE ȘI

Controale ITM pe șantierele din Cluj! Munca „la negru”, amendată cu aproape 600.000 lei

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter