Actualitate

VIDEO. Pompierii clujeni care au ajutat la stingerea incendiilor din Grecia, înaintați în grad

Cei 142 de pompieri români care au ajutat la stingerea incendiilor din Grecia, între care și 15 clujeni, au revenit în țară și au fost înaintați în grad.

 

 


Cei 142 de pompieri români care au ajutat la stingerea incendiilor din Grecia au fost înaintaţi în grad, luni, la solicitarea ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi a şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

 


Ei au fost recompensaţi şi cu Emblema de onoare a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Ceremonia are loc pe Platoul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţei de la Ciolpani.


Cei 142 pompieri salvatori care au ajutat la stingerea incendiilor de vegetaţie ce au devastat Grecia provin de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă şi de la 16 inspectorate pentru situaţii de urgenţă (Bucureşti-Ilfov, Alba, Argeş, Bihor, Cluj, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Sălaj, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Vâlcea şi Timiş). Este cea de-a doua echipă din România care intervine pentru lichidarea incendiilor de vegetaţie din Grecia, după ce, timp de 10 zile, în prima jumătate a lunii august, alţi peste 100 de pompieri români cu 23 de autospeciale au intervenit în ţara mediteraneană.

Premierul Florin Cîţu i-a felicitat, luni dimineaţa, pe pompierii români care au acţionat pentru stingerea incendiilor de vegetaţie din Grecia, afirmând că aceştia „şi-au făcut treaba excelent”.


„O nouă misiune încheiată cu bine în Grecia. Pompierii noştri şi-au făcut încă o dată treaba excelent. Felicitări pentru tot efortul şi curajul lor! Mândri de voi!”, a declarat Cîţu, potrivit unui text postat pe pagina de Facebook a Guvernului.

Bode: Îmbunătăţirea capacităţii de reacţie, loc fruntaş pe agenda europeană

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat, luni, că situaţii precum cea cu care s-a confruntat Grecia în această vară pune autorităţile în faţa unor decizii ce trebuie luate imediat, iar îmbunătăţirea capacităţii de reacţie în situaţii de urgenţă este o temă care va ocupa un loc fruntaş pe agenda europeană.


„Situaţia dificilă cu care s-a confruntat Grecia în această vară, dar şi alte state europene şi nu numai, ne pune în faţa unor decizii care trebuie luate acum pentru viitor, nu mâine sau peste cinci sau zece ani când s-ar putea să fie prea târziu. Îmbunătăţirea capacităţii de reacţie în situaţii de urgenţă este o temă care cu siguranţă va ocupa un loc fruntaş pe agenda europeană de discuţii şi care va necesita efortul comun şi coordonat axat pe elaborarea de politici publice proactive şi asigurarea de resurse corect dimensionate, pentru a face faţă noilor provocări”, a declarat Lucian Bode, la Ciolpani, cu ocazia revenirii în ţară a pompierilor care au participat la stingerea incendiilor de vegetaţie din Grecia.

El a adăugat că prezenţa în zonele afectate din Grecia a comisarului european pentru managementul crizelor reprezintă un semnal că Uniunea Europeană e preocupată să consolideze politicile în acest moment.

„Focusul va fi pe construcţia unui sistem sustenabil şi durabil de gestionare a situaţiilor de urgenţă capabil să gestioneze în orice moment protecţia cetăţenilor în faţa potenţialelor dezastre. Sunt convins că înţelegem cu toţii urgenţa unei abordări integrate şi responsabile a managementului situaţiilor de urgenţă. România a înţeles acest lucru. Este, fără îndoială, un partener activ şi de încredere al Uniunii Europene”, a spus ministrul Afacerilor Interne.

15 pompieri din Cluj au fost în misiune, în Grecia

Amintim că în 20 august, 15 pompieri din Cluj au fost trimiși în misiune în Gecia, pentru a ajuta la stingerea incendiilor.

„Ca urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă în vederea sprijinirii Greciei, țară puternic afectată de incendiile de pădure, Romania trimite în Grecia 142 de pompieri, opt autospeciale de stingere incendii de pădure, trei cisterne, un centru de comanda, două containere multirisc, un autocar de intervenție , precum și alte mijloace de sprijin logistic. Din ISU Cluj au plecat în misiune un ofițer și 14 subofițeri, încadrând o autospecială 4x4 pentru stingere incendii de pădure, o auto Dacia Duster și un microbuz”, a transmis ISU Cluj.

CITEȘTE ȘI

15 pompieri clujeni, trimiși în misiune să stingă incendiile infernale izbucnite în Grecia

Ultimele Stiri
abonare newsletter