Actualitate

Medic apreciat din Cluj, condamnat în dosarul pensiilor de invaliditate fictive

Tribunalul Cluj a pronunțat în 23 august sentința în dosarul pensiilor de invaliditate fictive, în care au fost judecați 51 de inculpați.

 

Un medic endocrinolog apreciat, Carmen Gruiță, pentru care Spitalul Clujana emitea în 2019 o scrisoare de susținere, a fost condamnat de Tribunalul Cluj la 2 ani de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității pentru luare de mită.


În acest dosar au fost condamnați 48 de inculpați pentru cumpărare de influență, dare de mită la 1 an și 4 luni de închisoare, iar alții pentru ambele la pedeapsa de 1 an 9 luni și 10 zile de închisoare. Toate pedepsele fiind cu suspendare. Un alt medic din dosar cu aceeași acuație ca și medicul Carmen Gruiță, doar cu 77 de acte materiale (luare de mită) a decedat pe parcursul procesului.

„În temeiul art. 396 alin. 2 și 10 din Codul de procedură penală, art. 289 alin.1 din Codul penal rap. La art. 6 din Legea 78/2000 modif. cu aplic. art. 35 alin. 1 din Codul penal condamnă pe inculpata Gruiță Carmen Teodora, pentru săvârșirea infracțiuniii de luare de mită în formă continuată (6 acte materiale) la pedeapsa principală de 2 ani închisoare și 2 ani interzicerea dreptului de a emite documente medicale destinate a fi folosite în vederea evaluării capacității de muncă ori a handicapului fizic, ca pedeapsă complementară”, a fost decizia Instanței Tribunalului Cluj, conform Clujust.ro


În anul 2019 suspendată de DNA Cluj

Conform Clujust.ro, medicul Carmen Teodora Gruiță a avut în luna noiembrie a anului 2019 activitatea suspendată, după ce a intrat în atenția Direcției Naționale Anticorupție Cluj. Aceasta a fost acuzată de savârșirea infracțiunilor de luare de mită și fals intelectual,  în dosarul șpagă de la invalizi.

Procurorii au susținut că doctorița a fost implicată în rețeaua coruptă din sistemul medical, pe partea de obținere a unor pensii speciale prin diagnostice și/sau documente medicale false. Procurorii de la DNA Cluj au transmis o adresă către Spitalul Municipal Cluj-Napoca (Clujana) prin care informau că au plasat-o sub control judiciar pe Carmen Teodora Gruiță, medic primar al Secției de Endocrinologie. Aceasta a contestat măsura controlului judiciar, însă magistrații Tribunalului Cluj i-au respins cererea.


Citește mai multe pe clujust.ro.

CITEȘTE ȘI


Aproape 800 de CAZURI COVID-19 în doar 24 de ore, la nivel național! Se apropie valul 4

abonare newsletter