Actualitate

Ploaia de meteoriți are loc joi noaptea. De unde se pot urmări stelele pe cerul Clujului?

Perseide 2021, ploaia de meteoriți sau ploaia de stele are loc joi noaptea, între 12 și 13 august. De unde poți să o urmărești cel mai bine în Cluj?

 

Perseidele sunt o ploaie de meteori, iar numele provine din grecescul Perseides, un termen care se referă la fiii eroului mitologic Perseu.


 

Maximul curentului de meteori Perseide se va produce în noaptea de 12 spre 13 august, începând cu ora 1 TLR (ora oficială în România), potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.


„În noaptea de 12 spre 13 august se produce maximul curentului de meteori Perseide, adică se vor vedea mai multe stele căzătoare decât de obicei. Pentru a le vedea trebuie să ieşiţi în afara oraşelor şi să priviţi cerul cu ochiul liber, după miezul nopţii, până dimineaţă. Priviţi minim 30-40 de minute fără întreruperi, după care faceţi o mică pauză şi reluaţi observaţiile. Nu prea contează în ce direcţie priviţi, cât timp nu vă uitaţi în Pământ sau la telefon. În mod normal, se pot vedea 50-60 de stele căzătoare pe oră, dar nu vă supăraţi dacă sunt mai puţine (sau mai multe)”, au declarat reprezentanții Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Ploaia de meteoriți se poate vedea cu ochiul liber. În condițiile ideale, se spune că se vor putea vedea, maxim 100 de meteori pe oră, însă în mod normal se văd cam jumătate din numărul estimat. În timpul maximului perseidelor se poate vedea un meteor pe minut.


Pentru a avea cea mai frumoasă priveliște, către cerul Clujului când are loc ploaia de stele, poți să mergi la marginea Clujului, pe dealul Feleacul. Astfel, vei trăi o experiență de neuitat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter