Actualitate

Perseide 2021. Când are loc ploaia de meteoriți și de unde o poți vedea?

Perseide 2021 sau ploaia de stele. Ce semnifică și când putem admira spectaculoasa ploaie de meteoriți?

 

Perseidele sunt o ploaie de meteori, iar numele provine din grecescul Perseides, un termen care se referă la fiii eroului mitologic Perseu.


 

Maximul curentului de meteori Perseide se va produce în noaptea de 12 spre 13 august, începând cu ora 1 TLR (ora oficială în România), potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.


„În noaptea de 12 spre 13 august se produce maximul curentului de meteori Perseide, adică se vor vedea mai multe stele căzătoare decât de obicei. Pentru a le vedea trebuie să ieşiţi în afara oraşelor şi să priviţi cerul cu ochiul liber, după miezul nopţii, până dimineaţă. Priviţi minim 30-40 de minute fără întreruperi, după care faceţi o mică pauză şi reluaţi observaţiile. Nu prea contează în ce direcţie priviţi, cât timp nu vă uitaţi în Pământ sau la telefon. În mod normal, se pot vedea 50-60 de stele căzătoare pe oră, dar nu vă supăraţi dacă sunt mai puţine (sau mai multe)", au declarat Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, într-o postare pe Facebook.

Pentru ploaia de meteori perioada de activitate este între 17 iulie şi 26 august. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu) este o perseidă.


„Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Aşa că din oraşele mari nu se pot observa mulţi meteori. Cel mai bun este un loc la ţară sau la munte. Este bun şi un loc de observaţii aflat la marginea oraşelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din oraşe vor vedea 10-20 de meteori pe oră”, adaugă reprezentanţii Observatorului Astronomic.

Ploaia de meteoriți se poate vedea cu ochiul liber. În condițiile ideale, se spune că se vor putea vedea, maxim 100 de meteori pe oră, însă în mod normal se văd cam jumătate din numărul estimat. În timpul maximului perseidelor se poate vedea un meteor pe minut.


În concluzie, cei care doresc să aibă parte de o experiență de neuitat, pot să meargă la marginea Clujului, pe dealul Feleacului de exemplu, și să urmărească ploaia de meteori.

CITEȘTE ȘI:


1000 de baloți de fân, ARȘI de un PIROMAN în Cluj! Stingerea focului a durat o noaptea întreagă

 

abonare newsletter