Actualitate

FOTO. Vilă LUXOASĂ din centrul Clujului, de vânzare cu 1,6 mil. euro! A aparținut revoluționarului comunist Béla Kun

O vilă istorică în centrul Clujului, numită și Vila Béla Kun, a fost scoasă la vânzare cu 1,6 milioane de euro.

 

 


O vilă de pe strada Crișan în care a locuit fostul politician maghiar comunist Béla Kun a fost scoasă la vânzare pe site-ul Sotheby's International Realty la prețul de 1,6 milioane de euro. (Vezi fotografii în GALERIA FOTO)

 


Clădirea construită la începutul secolului trecut are 8 camere, din care 6 sunt dormitoare, 6 băi și este amplasată pe un teren de 910 metri pătrați și având 620 de metri pătrați suprafață construită. Vila este dispusă pe trei niveluri, P+E+M,

„Chiar în centrul «Inimii Transilvaniei», Cluj-Napoca, o bucată relevantă din istoria Ungariei și cea universală se alfă compactată în această vilă istorică spațioasă și elegantă. Pe acest teren de peste 900 mp a locuit revoluționarul de profesie Béla Kun.


Cu un «mise-en-place» bine gândit al spațiilor, proprietatea oferă camere foarte largi, lăsând loc pentru orice pată personală dorită. Mansarda oferită este una open space, ideală pentru amenajarea încă unui loc pentru întâlnirile cu mai mulți musafiri sau o cameră adițională la alegere.

Importanța istorică împreună cu aerul fin și confortul modern se regăsesc laolaltă într-o singură proprietate, pusă chiar la dispoziția dumnevoastră”, se arată în anunțul de vânzare a proprității.


Cine a fost Béla Kun?

Béla Kun a fost un politician maghiar comunist de origine evreiască din partea tatălui, care a condus în anul 1919 revoluția bolșevică din Ungaria. A fost de profesie jurist, însă a activat și ca ziarist.

S-a născut într-o familie de funcționari atei. Tatăl său a fost de origine evreiască, iar mama sa a fost inițial protestantă. Béla Kun a urmat mai întâi cursurile școlii reformate, continuându-și apoi studiile la Universitatea Franz Joseph din Cluj.


După absolvirea studiilor a devenit avocat, apoi a abandonat avocatura și a început cariera de ziarist. În 1906 și-a maghiarizat numele din Cohen (maghiarizat Kohn), în Kun. În 1913 s-a căsătorit cu învățătoarea Irén Gál. Înainte de a începe Primul Război Mondial, a fost ziarist la Cluj într-un grup de simpatizanți ai partidului Social Democrat Ungar.

A fost de mai multe ori judecat din cauza articolelor anarhiste pe care le-a publicat. În 1907 a stat în închisoare timp de un an jumătate, s-a lăsat de jurnalism și a ales să fie mic funcționar. Kun a fost și casier al Comitetului de Asigurări Sociale al Sindicatelor din Cluj, care l-au acuzat ulterior de delapidare, scăpând de judecată doar prin fuga la Budapesta.

Lider al Partidului Comunist Ungar

Înainte de 3 noiembrie 1918, când are loc declararea independenței Ungariei față de Austria, Kun cu câteva sute de agenți comuniști unguri și cu mulți bani primiți de la sovietici s-a întors în Ungaria. Începe să-și formeze o rețea largă de colaboratori recrutată din rândul elementelor maghiare fanatice și rău famate. Prin angajamentul său de a readuce Ungaria în granițele ei vechi își crește popularitatea fiind văzut ca salvatorul națiunii.

În luna noiembrie 1918, Kun a creat Partidul Comunist Maghiar și a devenit președintele comitetului central. Mișcarea comunistă care era îndreptată împotriva primului ministru Mihály Károlyi și a partidului Social Democrat din care înainte de război făcuse parte a agitat lumea toți cei care erau împotriva lui fiind torturați sau împușcați, iar ziariștii cenzurați, totul prin bani finanțați de Partidul Comunist Rus. Ziarul Comunist roșu din Ungaria a dus o propagandă sângeroasă, rezultată în numeroase crime, astfel că cei care făceau grevă erau împușcați.

CITEȘTE ȘI

Vilă în Sopor, scoasă la vânzare cu aproape un milion de euro! Are livadă, afumătoare, saună și ciubăr

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter