Actualitate

Tot ce trebuie să știi despre noua carte de identitate electronică. Cum se eliberează și ce avantaje oferă?

Începând de luni, 2 august, Cluj-Napoca emite şi cărţi de identitate electronice. Prin acest proiect pilot vor fi emise 5.000 de cărţi de identitate electronică.

 

 


Cartea electronică de identitate are funcţionalităţi multiple, care vor contribui la reducerea birocraţiei, la flexibilizarea relaţiilor dintre autorităţi şi cetăţeni prin asigurarea unui acces facil la servicii esenţiale, totodată oferind cetățenilor garanţia suplimentară de securitate privind protejarea identităţii și diminuarea cazurilor de furt de identitate, a arătat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, la Cluj.

 


Cluj-Napoca, ales pentru demararea programului pilot

„În primul rând, serviciile digitale oferite de Administrația Publică Locală tind să devin preponderente. Peste 250 de servicii și proceduri online sunt oferite cetățenilor aici, la Cluj-Napoca. Municipiul Cluj-Napoca reprezintă un model de bune practici în ceea ce privește implementarea tehnologiilor inovatoare, iar pentru performanțele înregistrate, anul acesta a obținut locul întâi în Europa la categoria Smart City.

Administrația publică locală este puternic angajată în accelerarea procesului de digitalizare și mai ales municipiul Cluj-Napoca a devenit un Hub IT, un adevărat Silicon Valley de România. Cărțile de identitate electronice au dus orașul la un nivel superior din administrație în beneficiul comunității. Un semnal pentru cetățeni, de modernizare și aliniere la tendințele din Uniunea Europeană, existând un regulament european din 2019 pe care suntem obligați să îl implementăm” , a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.


Beneficiile cărții de identitate electronice

Cei care optează pentru formatul electronic al cărții de identitate trebuie să știe că aceasta va înlocui cartea de identitate aflată în circulație din 1997 în mod treptat, până în august 2031, conform termenelor stabilite de către regulamentul european. Actul este recunoscut în afara granițelor țării și poate fi solicitat pentru copii încă de la naștere.

Românii vor putea opta în continuare pentru buletine simple, fără sistem electronic, care vor avea și ele dimensiunea unui card bancar, dar nu vor putea fi folosite la graniță, fiind nevoie de pașaportul electronic.


Un alt avantaj al cărții electronice de identitate este facilitarea accesului cetățeanului la serviciile publice, prin preluarea funcționalității cardului de sănătate. Aceasta conţine elemente de siguranţă care îi conferă titularului o protecţie suplimentară cu privire la identitatea proprie şi prevenirea furtului de identitate.

„Există un regulament al Uniunii Europene care ne obligă să introducem în CIP-ul electronic al documentului imaginea a două amprente și imaginea facială a titularului. Pe lângă aceste informații obligatorii, legislația internă ne obligă să tipărim anumite date cu caracter personal pe document. Toate aceste date cu caracter personal, mai puțin semnătura olografă, vor fi inscripționate și pe CIP-ul electronic”, a declarat Cătălin Giulescu, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din MAI.


Cum poți obține cartea de identitate electronică?

Cetățenii care doresc să își procure cartea electronică de identitate trebuie să se prezinte cu actele necesare în original la ghișeul Direcției de Evidență al Persoanelor al Primăriei Cluj-Napoca (strada Moților, numărul 5), care ulterior sunt scanate și introduse în format electronic.

După crearea cardului electronic, cetățenii pot să verifice datele introduse în baza unei aplicații dezvoltate de Ministerul Afacerilor Interne.

Taxa de eliberare a cărții de identitate electronice este de 14 euro (aproximativ 70 de lei). Actul este emis în minim 10 zile de la solicitare, la care se adaugă timpul necesar transportului acestuia din Capitală în țară.

Cât vor fi valabile noile documente?

- 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani;
- 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
- 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
- nelimitat, pentru persoanele mai mari de 70 de ani.

Material realizat de Paula COPACIU

CITEȘTE ȘI

Clujenii se înghesuie să se programeze pentru cartea de identitate electronică. Zeci de cereri în doar o oră

Ultimele Stiri
abonare newsletter