Actualitate

Clujenii se înghesuie să se programeze pentru cartea de identitate electronică. Zeci de cereri în doar o oră

În doar o oră de la lansarea programului pilot pentru emiterea cărții de identitate electronice, zeci de clujeni s-au programat pentru schimbarea buletinului, mai multe zile din lună fiind deja ocupate la maxim.

 

 


De la deschiderea platformei de programare pe site-ul ministerului de interne și până la ora 14, 78 de clujeni s-au programat pentru schimbarea cărții de identitate cu una electronică. Conform platformei de programare, mai multe zile din lună nu mai sunt disponibile, fiind ocupate la capacitate maximă.

 


Luni, la Cluj a fost lansată cartea de identitate electronice, la eveniment fiind prezent ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, care a explicat de ce a fost ales municipiul Cluj-Napoca pentru demararea proiectului pilot.

„Cluj-Napoca a devenit un adevărat Silicon Valley de România. Cărțile de identitate electronice au dus orașul la un nivel superior din administrație în beneficiul comunității. Un semnal pentru cetățeni, de modernizare și aliniere la tendințele din Uniunea Europeană.


Cei care optează pentru acest format electronic al cărții de identitate trebuie să știe că va înlocui cartea de identitate aflată în circulație din 1997 în mod treptat până în august 2031. Este recunoscută în afara granițelor țării. Poate fi solicitată pentru copii încă de la naștere. Conține elemente suplimentare de siguranță la identitate proprie”, a declarat ministrul Lucian Bode, luni, la Cluj-Napoca.

Cartea de identitate electronică va înlocui complet buletinele clasice, în baza unui regulament al Uniunii Europene, până în august 2031. Până atunci, românii vor avea de ales între formatul clasic al actului de identitate și cel electronic. Acesta din urmă conține, pe lângă datele personale și fotografia posesorului, semnătura olografă a acestuia, dar și amprenta sa. Datele suplimentare au menirea de a crește gradul de siguranță și de a preveni infracțiunile de furt de identitate. Nu în ultimul rând, în baza cărții de identitate electronică, românii se vor putea autentifica pe site-urile instituțiilor pentru diverse proceduri - plata taxelor și impozitelor, depunerea de cereri, etc. Cartea de identitate va încorpora treptat și alte funcțiuni, cum ar fi cardul de sănătate.


Costul pentru eliberarea cărții de identitate este de 14 euro (aproximativ 70 de lei).

CITEȘTE ȘI


Clujul, primul oraș care implementează cărțile de identitate electronice

 

abonare newsletter