Actualitate

„Bijuteriile” Transilvaniei. Cascade spectaculoase din Cluj și din împrejurimi

Transilvania are o mulțime de obiective turistice impresionante, în special naturale, de care te poți bucura vara. O escapadă la una din cascadele din județul Cluj sau din împrejurimi poate să fie activitatea perfectă de weekend.

 

 


„Bijuteriile” naturale ale Transilvania așteaptă să le vizitezi vara, când iau forma cea mai frumoasă pe care o au, iar sunetul căderii de apă poate să te farmece. 

 


În acest sezon cald, o cascadă poate să formeze o atmosferă de vis, în special pentru că este mereu situată într-un loc mai retras și este înconjurată de natură și mininățiile ei. 

Sunetul păsărilor și al apei, adierea vântului și peisajul mirif format de aceste obiective turistice naturale te pot face să uiți de tot de grijile cotidiene și să vrei să rămâi cât mai mult într-un astfel de refugiu. 


Cascade din județul Cluj

Clujul are câteva cascade care îți vor tăia respirația, iar dacă locuiești în mijlocul județului, în Orașul de pe Someș, poți ajunge la aceste destinații foarte rapid.

Cascada Vălul Miresei


Una dintre cele mai impresionante cascade ale Clujului este Cascada Răchițele, poreclită Cascada Vălul Miresei. Aceasta este situată pe Valea Stanciului, în Răchițele, o localitate clujeană din comuna Mărgău. Mai ales în această perioadă, cascada arată superb și este o oază de liniște. Singurul lucru pe care îl veți auzi este căderea apei pe stânci, care se combină cu suntele naturii și creează un mediu liniștitor. 

Cascada este amplasată la o altitudine de 1.000 de metri și are o cădere de apă de aproximativ 30 de metri, în trei trepte. Apa se dispersează în așa fel încât ia numele unui voal alb pentru că aceasta are marmite adânci în partea superioară, fenomen datorită căruia a fost numită Vălul Miresei. 


Cascada Ciucaş

O altă cascadă impresionantă din județul Cluj este Cascada Ciucaș, pe care o găsești în Defileul Hășdatelor, aproape de Cornești, un sat din comuna Mihai Viteazu. Înălțimea acestei „bijuterii” este de aproximativ 5 metri, dar prezintă multe rupturi de pantă și repezișuri. Lucrul fascinant este faptul că la baza cascadei poți observa cum se formează un lac mic. Acolo se creează un fel de „jacuzzi”, fiindcă râul formează o cotitură prin stânci și, totodată, o vană în piatră. 

Persoane care au vizitat zona, au recomandat-o ca fiind un loc bun pentru relaxare, plajă și fotografie. La scăldat se poate merge oricând, dar dacă doriți un moment mai special, ați putea merge seara, când afară începe să se răcorească, dar apa este încă caldă din cauza stâncilor care s-au încălzit peste zi la soare. Pe lângă toate acestea, zona beneficiază și de alte obiective naturale minunate, potrivite pentru iubitorii de fotografie. Fauna locului se spune că este deosebită.

Cascada Vadu Crișului

O cascadă aflată „la o aruncătură de băț” de Cluj ar putea lua locul cascadei Bigăr în preferințele românilor. Este vorba despre cascada Vadu Crișului din Munții Piatra Craiului. Aceasta se află pe malul stâng al Crișului Repede, aproape de intrarea în peșterea Vadu Crișului și este ultima „minune” realizată de apa ce iese din peșteră care, după o cădere de 9 metri, ajunge într-un bazin adânc săpat în calcar, de unde în apele Crișului Repede. 

Cascada de la Vadu Crișului este una dintre cele mai frumoase cascade din România și datorită cadrului natural spectaculos în care se află. Astfel, din anul 1955 peștera Vadu Crișului și cascada, cu întregul defileu, au fost declarate rezervație naturală. Se poate ajunge la baza cascadei, urmând o cărare destul de abruptă, de unde se poate admira de aproape căderea de apă. Cascada poate fi admirată și de cei ce călătoresc cu trenul pe ruta Oradea-Cluj.

Cascada Valea Sasului

O altă cascadă este Valea Sasului care se află la aproximativ 6 km de localitatea Someșul Rece. Înălțimea sa este cam de 10 metri și ea este modelată pe șisturi cristaline. Locul în care este amplasată este foarte frumos și potrivit pentru drumeții de weekend, dar și pentru popasuri și o ședință foto pe cinste.

Cascada Moara Dracului din Munții Apuseni

Cascada Moara Dracului se află la o distanță de 15-20 km de Barajul Drăgan Floroiu, în masivul Vlădeasa în Munții Apuseni. Pentru a ajunge la ea trebuie să traversezi barajul în coborâre, până la coada sudică a lacului de acumulare.

Până la cascadă de aici mai aveți de mers aproximativ 4 km, pe un traseu montan impresionant. Acesta este marcat cu o cruce albastră, pe care trebuie să o urmați până la cascadă. Deși pare ușor la început, traseul va deveni mai complicat, iar la final devine o provocare. 

Într-un final, ajunși la cascadă, nu veți regreta drumul străbătut pentru că veți putea admira o adevărată „bijuterie”, care are o înălțime de 25 de metri, cu o cădere de apă în două trepte și este de o frumusețe și o sălbăticie deosebită. Deși este numită „Moara Dracului”, aceasta este, în fapt, un adevărat colț de rai în care te poți refugia în zilele de weekend.

Cascada Cailor din Maramureș

Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din România și o adevărată comoară a Transilvaniei, vizitată în fiecare an de mii de turiști. Ea se află la altitudinea de 1300 m și căderea de apă este de 90 metri, fiind situată în apropiere de stațiunea turistică Borșa, în partea de Nord-Est a Munților Rodnei. 

Apa s-a adunat într-un circ glaciar și se scurge peste un abrupt calcaros, ce a fost denumit „Podul Cailor”. Apa s-a scurs în mai multe trepte, iar cascada a devenit cea mai mare cascadă din România. Cascada este accesibilă din mai multe direcții, dinspre orașul maramureșean Borșa cu telescaunul, pe jos sau dinspre zonele mai înalte ale Munților Rodnei. 

CITEȘTE ȘI:

VIDEO. Traseu de vară în Cluj: Cascada Vălul Miresei și Vârful Lespezi, prin grotele din Răchițele

 

Piatra lui Lucaci, traseul perfect pentru o escapadă aproape de Cluj!

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter