Actualitate

Ce trebuie să faci dacă întâmpini probleme la descărcarea certificatului digital? Aproape 750.000 de români l-au obținut deja

Până în prezent, 747.450 de români și-au descărcat certificatul verde digital, 96% dintre aceștia fiind vaccinați. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății oferă câteva sfaturi pentru cei care întâmpină probleme.

 

 


Conform secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, în acest moment platforma de pe care se poate descărca certificatul verde digital „funcționează bine, iar documentul se emite în doar câteva minute”.

 


Chiar și așa, există situații în care eliberarea documentului poate să dureze mai mult. Andrei Baciu oferă câteva explicații în aceste cazuri.

Situații și întrebări legate de descărcarea certificatului digital

Sistemul nu eliberează certificatul digital, deși clinica a trimis rezultatul testului


Platforma eliberează certificatele pentru persoanele cu test negativ doar după ce rezultatul a fost introdus de clinică în baza de date „Corona-Forms”. Este posibil ca unele date să fie raportate cu întârziere și din această cauză să nu vi se genereze certificatul digital. Cu cât rezultatul este validat mai repede în această bază de date, cu atât mai repede vă puteți solicita certificatul digital. Fără interogarea și confirmarea rezultatului din această aplicație nu vi se poate elibera documentul.  

Există o perioadă de tranziție de șase săptămâni începând cu 1 iulie 2021, în care pot fi utilizate atât certificatele digitale UE privind COVID, cât și alte formate – adeverințele oficiale eliberate de autoritățile medicale, care atestă faptul că o persoană este vaccinată sau deține un test negativ. 


Solicitarea certificatului digital pentru test rapid antigen

Se poate solicita și în acest caz. Însă trebuie să țineți cont că valabilitatea certificatului digital pentru această categorie epidemiologică este de doar 24 de ore. În plus, trebuie să știți că documentul vi se va elibera doar dacă testul este făcut într-o clinică acreditată, iar rezultatul este înregistrat în baza de date „Corona-Forms”. 


Se poate călători doar cu adeverința de vaccinare sau rezultatul testului covid? 

Puteți alege și această variantă, însă este foarte important să verificați înainte de a pleca la drum care sunt condițiile de intrare în țara pe care urmează să o vizitați. În plus, nu uitați că există perioada de tranziție de șase săptămâni începând cu 1 iulie 2021, în care pot fi utilizate atât certificatele digitale UE privind COVID, cât și alte formate – adeverințele oficiale eliberate de autoritățile medicale, care atestă faptul că o persoană este vaccinată sau deține un test negativ. Noi vă recomandăm să vă descărcați certificatul digital! Durează doar câteva minute și este valabil până în iunie 2022! 

M-am vaccinat în România cu o doză, iar cealaltă a fost făcută în altă țară. Cum procedez? 

Ca să obțineți certificatul pentru schema completă de vaccinare trebuie să vă adresați Centrului de Suport, la numărul de telefon 021.414.44.25. Cei din call-centre vă vor da toate detaliile despre documentele pe care le puteți trimite în format electronic. Acestea vor fi analizate de specialiștii noștri și dacă totul este în regulă va fi adăugată în sistemul din România și cea de-a doua doză. În acest fel, platforma https://certificat-covid.gov.ro va recunoaște că ați făcut schema completă și veți putea genera documentul care este valabil un an. 

Ce fac dacă certificatul digital este greșit? 

Pentru dificultăți întâmpinate în eliberarea certificatelor digitale EU privind COVID trebuie apelat Centrul de Suport, la numărul 021.414.44.25. 

Am trecut prin boală și m-am vindecat! Am solicitat certificatul digital, însă la ultima călătorie documentul nu a putut fi validat. 

Pentru această situație certificatul digital privind COVID este valabil 180 de zile de la primul test pozitiv. În cazul în care ați călătorit după acest termen, atunci certificatul digital nu mai este valabil. Vă reamintesc faptul că există o perioadă de tranziție de șase săptămâni începând cu 1 iulie 2021, în care pot fi utilizate atât certificatele digitale UE privind COVID, cât și alte formate – adeverințele oficiale eliberate de autoritățile medicale, care atestă faptul că o persoană este vaccinată sau deține un test negativ.

CITEȘTE ȘI:

Certificatul COVID, valabil un an pentru cei vaccinați. Cât timp e valabil pentru cei trecuți prin boală?

Ultimele Stiri
abonare newsletter