Actualitate

Blocaj pentru drumul expres A3 - DN1? Studiu de UN AN pentru observarea faunei pe terenuri AGRICOLE

Ministerul Mediului ar urma să ceară un studiu de un an pentru observarea faunei pe terenurile agricole vizate de proiectul drumului expres ce va lega DN1 de Autostrada Transilvania, prin Mărtinești.

 

 


Asociația Pro Infrastructură a tras un semnal de alarmă cu privire la intenția Ministerului Mediului de a desfășura un studiu ce ar bloca proiectul drumului de legătură între Cluj și Autostrada Transilvania timp de un an, manifestându-și dezacordul față de demers. 

 


Asociația arată că a susținut în trecut această procedură de mediu acolo unde infrastructura traversează păduri sau arii protejate, însă aici ar fi vorba exclusiv de terenuri arabile, puternic antropizate deja.

„Ce-i un an de întârziere pe lângă alți zece? Ăsta poate fi motto-ul mult așteptatului drum de legătură dintre Autostrada A3 și DN1 în județul Cluj. Necesitatea lui a apărut în 2009 când Bechtel a dat în trafic o parte din Autostrada Transilvania fără acces între capetele situate la 40 km depărtare. Eforturi nereușite de a face un studiu de fezabilitate au existat și în 2014-2016.


În ultimul an s-a refăcut de la zero proiectul drumului și ar putea fi lansată licitația de execuție în 2021. Însă Ministerul Mediului - România, prin Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, se pregătește sa ceară un studiu de un an de zile de observare a faunei pe terenurile arabile.

Asociația noastră a susținut în trecut această procedură de mediu acolo unde infrastructura traversează păduri sau arii protejate. Aici însă ne exprimăm dezacordul față de excesul de zel care întârzie un proiect cu o reală valoare pentru sănătatea oamenilor!


Turda nu va mai respira noxele vehiculelor în tranzit, Clujul și Turda primesc acces mai bun la rețeaua de autostrăzi, iar satele comunei Tureni câștigă pe toate planurile.

Uneori proiectele mai mici de infrastructură au un efect la fel de mare precum loturile de autostradă. Cerem Ministerului Mediului să dea dovadă de rațiune când decide asupra studierii impactului asupra faunei în terenuri exclusiv agricole, deci puternic antropizate”, au transmis reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.


Legătura Clujului la Autostradă nu e inclusă în PNRR

Primarul Emil Boc a anunțat, în urmă cu o lună, că se lucrează cu Ministerul Transporturilor pentru finanțarea drumului de legătură a Clujului la Autostrada Transilvania prin alte fonduri decât cele europene sau prin PNRR.

„Am o veste bună. Prin susținerea ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă și a prim-ministrului Florin Cîțu găsim o sursă de finanțare mai rapidă decât PNRR sau fondurile europene pentru a realiza cei 6-7 kilometri care să conecteze Clujul la autostradă și să scăpăm de aglomerația din Baciu, de pe Bulevardul Muncii, care astăzi transferă tot traficul greu care vine dinspre Turda, București și am găsit înțelegere, iar veștile sunt bune în această direcție, că vom găsi înțelegere pentru a grăbi lucrurile”, a declarat primarul Emil Boc, în ședința consiliului local de miercuri, 16 iunie.

Certificat de urbanism pentru Drumul Expres A3 - DN1

Consiliul Județean Cluj a emis, la începutul anului, certificatul de urbanism pentru construirea Drumului Expres ce va face conexiunea între Autostrada A3 și DN1.

Investiția urmărește realizarea unei căi de comunicații rapide, care să degreveze traficul greu de pe teritoriul municipiului Turda. În acest fel, pe lângă îmbunătățirea calității mediului ca urmare a reducerii emisiilor de noxe, proiectul urmărește să scurteze timpii de parcurs între municipiul Cluj-Napoca, atât spre autostrada A10 Sebeș-Turda și, ulterior, spre A1 (București, Nădlac), cât și înspre autostrada A3 (Turda, Câmpia Turzii, Târgu-Mureș, Brașov).

CITEȘTE ȘI

Deputat de Cluj: „Centura metropolitană, mai importantă decât metroul. Proiectul metroului - nerealist”

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter