Actualitate

Noii cenzori de rit ceaușist: procurori și judecători anti-CEDO în România anului 2021

Instanțele de judecată românești nu țin cont de hotărârile CEDO și obligă organizațiile media să șteargă din mediul online investigații jurnalistice, scrie Newsweek.

 

 


Instanțele de judecată românești nu țin cont de hotărârile CEDO și obligă organizațiile media să șteargă din mediul online investigațiile jurnalistice despre politicieni și afaceriști controversați, în detrimentul interesului public, scrie Newsweek

 


Pe 16 iulie 2013, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, în cauza Węgrzynowski și Smolczewski contra Poloniei, că „nu este rolul autorităților judecătorești să se implice în rescrierea istoriei prin obligarea la eliminarea din domeniul public a tuturor urmelor publicărilor care au fost identificate, prin decizii judecătorești definitive, ca reprezentând atacuri nejustificate la reputația indivizilor“. 

Prima instanță din România care a decis ștergerea articolelor din mediul online a fost Curtea de Apel Cluj. Decizia a fost luată după ce medicul Mihaela Leșe, soția deputatului Doru Leșe, l-a dat în judecată pe jurnalistul Romeo Roșiianu. În textele reclamate, jurnalistul semnala posibile fapte de corupție, unele dintre acestea implicând și persoana deputatului Doru Leșe, soțul de atunci al Mihaelei Leșe.


În septembrie 2012, judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au emis o decizie în premieră: l-au obligat pe jurnalist să „elimine articolele prin care aduce atingere drepturilor nepatrimoniale ale reclamantei“. Decizia CEDO pomenită anterior a fost dată la un după ce Roșiianu pierduse deja definitiv procesul.

Citeşte materialul integral pe Newsweek.ro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter