Actualitate

Emil Boc: „Vom prioritiza tramvaiul! Nu e normal că tramvaiul cu 150 oameni stă în spatele mașinii goale”

Clujenii nu mai suportă traficul din oraș. Emil Boc a fost întrebat ce soluții imediate există pentru rezolvarea acestei probleme, iar răspunsul a fost „prioritizarea tramvaiului”.

 

Emil Boc a vorbit la o emisiune radio despre problema traficului din Cluj-Napoca, ce este de multe ori blocat, într-o singură zi. Întrebat ce soluții imediate există, făcând abstracție de cele pe termen lung cum ar fi metroul și centura metropolitană, edilul a evidențiat faptul că alte soluții în afară de transportul în comun nu există.


 

Primarul a spus că în curând, în orașul Cluj-Napoca, tramvaiul va fi prioritizat și susține că nu este normal ca într-o mașină să circule o persoană, iar în spatele acelei mașini, transportul în comun cu „100 de oameni” sau tramvaiul cu „150”:


„Există transportul în comun, de mâine puteți circula gratuit, e vineri. Este prima alternativă. Toate analizele arată că 70% dintre mașinile care cirulă, circulă cu o persoană. Asta spune mult despre confortul nostru. Trebuie să ne schimbăm și noi gândirea și atitudinea în orașele mari și să punem și noi alternativa la mașini. Așa au făcut toate orașele moderne din lume care pun accent pe calitatea vieții, diminuarea poluării, creșterea speranței de viață. 

Noi nu putem opri oamenii să își cumpere mașini. Nu avem cadru legal, oamenii își pot cumpăra câte mașini vor. Statul român le permite să își cumpere. Un autobuz cu 100 sau un tramvai cu 150 de oameni are prioritate față de o mașină care are o persoană. Asta vom face acum și cu tramvaiul, pe zona de la Splaiul Independenței până pe Barițiu, vom prioritiza linia de tramvai, la finalizarea lucrărilor la străzile din jurul Parcului Central. Și acolo vom avea din august tronson dedicat pentru circulația cu tramvaiul. Nu e normal ca 150 de oameni să stea în spate la o mașină goală”, a explicat Emil Boc. 


Drumul de la Fabrica de Bere se lărgește 

Primarul a anunțat că drumul de la Fabrica de Bere din Cluj-Napoca se va lărgi, proiectul fiind aprobagt într-o ședință a Consiliului Local:

„Ieri am aprobat în Consiliul Local să facem lărgirea drumului la Fabrica de Bere. Am convocat ședință extraordinară pentru a putea aproba acest proiect. Pentru ce înseamnă centură metropolitană și metrou, evident, Guvernul ne-a cuprins în soluții de finanțare așa cum sunt prevăzute în Uniunea Europeană, PNRR și fondurile structurale pe programe de transporturi și în consecință așa merg lucrurile în privința proiectelor mari de infrastructură. Pasajul de la Tăietura Turcului iarăși este cuprins în finanțare”, a spus Boc.


Edilul îi asigură pe clujeni că se va ține de promisiune, în ceea ce privește proiectele mari de infrastructură: „Așa cum, la vremea mea, 54 km din Autostrada Transilvania, centura Vâlcele-Apahida, prelungirea bulevardului Muncii, așa am pregătit de 5 ani de zile aceste proiecte mari.”

Pentru a evita orele aglomerate, Emil Boc îi îndeamnă pe clujeni să se pornească la drum mai devreme. El a dat un exemplu din facultate, când un coleg de-ai săi întârzia constant la cursuri: „Aveam un coleg la facultate, la drept, care stătea vis-a-vis de Facultatea de Drept. Întotdeauna el ajungea la 08:01 la seminar. Domnul profesor celebru pe care îl aveam îi spunea simplu: trebuia să pleci cu un minut mai devreme de acasă.”


CITEȘTE ȘI:

FOTO. Un nou tramvai Astra Imperio a ajuns în Cluj-Napoca

 

VIDEO. Șofer începător, claxonat insistent de un „mârlan”: „Viteza maximă e 30. Faci ca maimuța scăpată de la Zoo”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter