Actualitate

Cum au apărut anti-vacciniștii? Rector UBB: „Vrăjitorii horoscopiști au devenit exemple”

Pentru a putea grăbi procesul de vaccinare anti-COVID-19 în România, rectorul UBB Daniel David susține că ar trebui făcută o analiză mai amănunțită pentru a vedea de unde vine blocajul. Propaganda anti-vaccinistă a fost formată de-a lungul anilor din cauza „vrăjitorilor horoscopiști”, tratați ca modele.

 

 


Pentru a trece cu bine peste pandemia de COVID-19, de a grăbi procesul de vaccinare și revenirea la normalitate, rectorul UBB Daniel David susține că accesibilitatea la vaccin trebuie crescută la țară. 

 


Pentru a putea face acest lucru, o analiză este necesară în scopul identificării locurilor cu cele mai mari probleme: 

„În primul rând ar trebui crescută accesibilitatea la vaccin inclusiv în zonele rurale. Primul lucru pe care l-aș face eu ar fi o analiză ca să înțeleg care sunt populațiile și zonele în care nu există un număr mare de vaccinare, să văd exact ce profil socio-psihologic au acești oameni. 


După aceea, trebuie crescută accesibilitatea în zonele unde sunt blocaje și trebuie gândite măsurile de relaxare în asociere cu acceptarea vaccinării. Spre exemplu, au făcut bine până acum prin acea hotărâre de guvern care reglementează accesul la evenimente în număr mai mare dacă toți sunt vaccinați și în număr mai mic dacă nu sunt toți participanții vaccinați. Lucrurile acestea trebuie generalizate dincolo de evenimentele sociale, sportive, practic orice comportament pe care îl faci, îl faci pentru că îți aduce un beneficiu, aici intră și pașaportul european de vaccinare”, a explicat David la edupedu.ro.

„Am transformat vrăjitorii horoscopiști în exemple”

Psihologul Daniel David a explicat că dacă această analiză nu este făcută, campaniile de vaccinare sunt în zadar:


„Dacă nu facem acest profil socio-psihologic ca să înțelegem unde apar blocajele și de ce, atunci degeaba facem campanii de vaccinare, fiindcă nu știm pe ce model trebuie să mergem, exact la cine și unde trebuie să ajungem”, a subliniat rectorul UBB.

Propaganda anti-vaccinistă a fost creată de-a lungul anilor și este un efect al unei probleme vechi de societate. În trecut am pus lumina reflectoarelor pe „vrăjitori horoscopiști”, care au ajuns să fie modele de urmat pentru unii oameni. 


„Nu mai ai ce să faci pe termen scurt decât să vii cu o campanie pozitivă pro-vaccinare, aceste lucruri sunt efectele anilor care au trecut, în care am tolerat astfel de lucruri, în care am transformat în exemple pe tot felul de vrăjitori horoscopiști, i-am adus în prime time, i-am adus în emisiuni de tip quality, s-au apucat să facă prognoze economice, politice, de ce n-ar vorbi și despre vaccinare, doar se pricep cel puțin la fel de bine ca medicii, zona de știință nu mai contează pentru ei… da, deci practic e foarte greu acum, pe termen scurt, să mai faci ceva, mai poți să încerci să vii cu un contra-mesaj bine gândit, pro-vaccinare, care să nu fie agresiv, dar care să încurajeze oamenii. 

Însă trebuie să înțelegi unde apar blocajele, de aceea spun că prima analiză trebuie să fie una psiho-sociologică, să înțelegem unde se blochează vaccinarea. Am înțeles că în mediul rural, dar aș vrea să văd care sunt categoriile de vârstă, în ce zone ale țării sunt probleme mai mari, spre exemplu”, a mai explicat Daniel David. 

CITEȘTE ȘI:

Pandemia de COVID-19, o catastrofă? Rector UBB: „Tinerii probabil cred că lumea e un mic paradis. Alții au prins războaie”

 

Cum te poți caza în căminele UBB vara? Vaccinarea NU e obligatorie pentru toți studenții

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter