Actualitate

OPINIE – Dragoș Damian: „SCĂPĂM! Pentru că românii chiar au vrut să scape”

Dragoș Damian, CEO al Terapia Cluj a explicat cât de bine a mers campania de vaccinare în România și cât de tare s-au mobilizat românii în această perioadă.

 

 


Sunt foarte reținut în a crede analizele statistice guvernamentale pentru că strângerea, procesarea și agregarea datelor se fac inconșistent; astfel încât la tot ce citesc aplic o marjă empirică de corecție de +/- 20%. Evident, cred și mai puțin în sondajele și cercetările private de piață, toate comandate și plătite ca să iasă așa cum trebuie să iasă.

 


Regula se aplică și în privința ratei vaccinării: marea majoritate a românilor din cele doua grupe de vârstă cu nivelul de vaccinare cel mai redus – 20-29 și 30-39 de ani, rata 20% - nu se află de fapt în țară, așadar statistica este eronată. Estimarea specialiștilor este ca cel puțin 30% dintre ei nu sunt în țară.

Ei apar administrativ în datele de stare civilă, dar fizic sunt în străinătate la muncă. Cei din grupele de vârstă senioare sunt aici, astfel încât rata de vaccinare este mai apropiată de realitate.


Vaccinarea a mers foarte bine – cu tot cu rezervă de +/- 20%, în cei mai buni ani vaccinam 1 milion de oameni cu vaccin antigripal și acum am vaccinat aproape 8 milioane - și dacă considerăm realist că doar 15-16 milioane de români se află fizic în țară, ne apropiem de imunitatea colectivă, drept dovadă și scăderea la sub 500 a cazurilor noi de infecție.

 Și încă nu a început imunizarea copiilor sub 16 ani.


Scăpăm pentru că am avut o campanie bună de vaccinare. Nu cred că de la Revoluție încoace a mai fost o astfel de mobilizare a românilor. Și dacă ne mai ferim un pic nu o să avem nici valul 4.

Jos pălăria în fața autorităților, nu îmi vine să cred că am putut să spun asta, dar se cuvine să dăm cezarului ce-i al cezarului. Și să ne abținem când blamăm, ridiculizăm, înjurăm sau ridicăm mâna asupra personalului medical, nu poate fi descris în cuvinte ce au făcut în ultimele 18 luni.


Costurile pandemiei au fost de minimum 5 miliarde de lei, să ținem bine minte asta! Și vor fi plătite din taxe și impozite și deficite.

Bonus. Poate că am învățat o lecție după pandemie și am câștigat un reflex, și anume că dacă avem o viroză respiratorie, să stăm acasă sau să purtăm mască dacă trebuie să mergem la școală sau la servici.

Comentariu scris de Dragoș Damian.

CITEȘTE ȘI:

OPINIE - Dragoș Damian: „Trăim cu 30 de ani mai mult pentru că ne vaccinăm. Cultura vaccinării”

 

 

 

 

abonare newsletter