Actualitate

Peste 20 de noi autorizații pentru taxiuri electrice, la Cluj-Napoca

În ședința Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca de miercuri, 26 mai, pe masa consilierilor va ajunge pentru a fi votat, un proiect de hotărâre care prevede atribuirea a 24 de autorizații taxi pentru mașini electrice, din totalul de 51 disponibile. Restul de 27 de autorizații urmează să fie acordate în cadrul altei proceduri.

 

 


La finalul anului trecut, Primăria Cluj-Napoca a demarat procedura de atribuire în gestiune delegată a executării serviciului de transport în regim de taxi pentru mașinile electrice.

 


Astfel, procedura de atribuire a vizat un număr de 51 de „autorizații verzi” pentru taxiurile electrice. Ulterior, „14 transportatori autorizați au depus cereri de participare, aceștia solicitând în total atribuirea a 24 de autorizații taxi pentru autovehicule electrice”, se arată în proiectul de hotărâre.

Alte 27 de autorizații urmează să fie atribuite

Prin urmare, în următoarea ședință de Consiliu Local a municipiului Cluj-Napoca, urmează să fie votată hotărârea care prevede atribuirea a 24 de autorizații taxi pentru mașini electrice din cele 51 disponibile, urmând ca restul de 27 să fie atribuite ulterior, în cadrul unei proceduri separate, conform informațiilor cuprinse în proiectul de hotărâre al Primăriei.


Taximetriștii pot încărca mașinile electrice la una dintre cele 18 stații special amenajate pe domeniul public din Cluj. Prima utilizare pe zi este gratuită, iar apoi costul este de 2 lei/KW. Încărcarea durează aproximativ o oră și, cu un „plin”, pot fi parcurși 300 de km.

Mașini care nu poluează, până în 2022

De asemenea, Primăria vrea ca, până în 2022, taximetriștii să își schimbe mașinile cu unele care poluează mai puțin (să aibă minim motoare Euro V), iar toate taxiurile să fie dotate cu aparate POS pentru plata cu cardul și GPS.


„Din 2021, toate taximetrele vor fi dotate cu POS, să poți plăti cu cardul, iar din 2022, toate mașinile de taxi vor fi de cel puțin Euro 5, pentru a diminua poluarea în oraș și pentru a asigura un transport de calitate. De asemenea, cetățenii vor avea posibilitatea să sesizeze nemulțumirile, dacă va fi cazul”, declara primarul Emil Boc, încă din 2019.

CITEȘTE ȘI:


Taximetriștii clujeni ies la PROTEST! Ei vor să circule pe benzile special dedicate autobuzelor

Ultimele Stiri
abonare newsletter