Actualitate

Modernizarea malurilor Someșului, prezentată cu mândrie de spanioli la un important eveniment

Arhitecții spanioli ai firmei Practica din Madrid, care au câştigat concursul de soluţii „Rethinking Someş”, lansat de Primăria Cluj-Napoca în 2018, au prezentat proiectul care prevede revitalizarea malurilor Someșului în cadrul Bienalei de arhitectură de la Veneția, un important eveniment de profil.

 

 


Astfel, expoziția internațională include 112 participanți din 46 de țări, în cadrul acesteia fiind prezentat și proiectul în care este prevăzută revitalizarea malurilor Someșului.

 


Proiectul, fiind una dintre cele mai importante viitoare investiții ale Clujului, se află în acest moment în etapa licitației, perioada de implementare fiind data de 30 aprilie 2023. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, valoarea acestuia fiind de aproximativ 167 de miliarde de lei.

Primăria a semnat în primăvara anului 2020 contractele de finanțare europeană pentru zona 1 - Lunca Someșului Mic, zona 2 - Parcul Armătura și zona 3 - Platoul Sălii Sporturilor.


Ce prevede proiectul de revitalizare a malurilor Someșului?

Planul de revitalizare a malurilor Someșului Mic cuprinde amenajarea de patru noi poduri pietonale și de biciclete, mobilier urban, iluminat public, dotări de agrement, recreere și sport, lucrări de protective vegetative, dar și plantări de arbori. Vor fi modernizate totodată și spațiile publice (intersecția străzilor Alexandru Davila și Donáth – Pod Horea și Parcul Armătura – secțiune delimitată de podeț pietonal strada Parcul Feroviarilor și pod strada Fabricii), iar un pod pietonal va fi amenajat în zona Parcul Rozelor (care va face legătura cu Parcul 1 Decembrie 1918).

„Dintr-o barieră urbană care desparte oraşul în două, râul Someș poate deveni un loc de întâlnire şi de petrecere a timpului liber, unde cele două maluri se întâlnesc". "Prin proiect, Someşul iese din izolare şi se deschide către zonele oraşului pe care le traversează, devenind spaţiu de contact cu apa, natura şi oamenii. În lungul malurilor râului, apar spaţii verzi şi publice noi, legate între ele de trasee de promenadă şi agrement pentru pietoni şi biciclişti”, declara, în 2018, arhitectul spaniol al firmei care a câştigat concursul de soluţii „Rethinking Someş” și care a prezentat proiectul în cadrul Bienalei de arhitectură de la Veneția.


CITEȘTE ȘI:

16 milioane de lei pentru modernizarea Platoului Sălii Sportului. DISPARE parcarea

abonare newsletter