Monitorul Cartierelor

16 milioane de lei pentru modernizarea Platoului Sălii Sportului. DISPARE parcarea

A fost lansată licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de revitalizare a platoului Sălii Sporturilor.

 

 


Primăria Cluj-Napoca a lansat licitația pentru servicii de proiectare si execuție lucrari, inclusiv furnizare dotări, în vederea realizării obiectivului de investitii „Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului, modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului zona 3 - Platoul Sălii Sporturilor.

 


Primăria pune la bătaie 16 milioane de lei

Valoarea estimată totală a contractului este de 16.015.953,93 lei fără TVA din care valoarea serviciilor de proiectare este de 369.766,53 lei fără TVA și valoarea lucrărilor de execuție este de 15.646.187,4 lei fără TVA. Criteriul de atribuire a contractului îl reprezintă prețul cel mai scăzut.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 5 februarie 2021. Proiectul face parte din planul Primăriei municipiului Cluj-Napoca de reamenajare a malurilor Someșului Mic, proiect realizat pe fonduri europene - prin Programul Operațional Regional (POR).


Dispare parcarea de pe platou

În prezent, Platoul Sălii Sporturilor are predominant rol de parcare la sol, cu o capacitate de aproximativ 340 de masini, autocare și camioane. „Principala utilizare actuală a platoului nu mai este justificată, în contextul construirii a două parcaje subterane în imediata vecinătate: Cluj Arena (300 de locuri) și Sala Polivalentă (400 de locuri)”, se arată în caietul de sarcini a lucrării, astfel că aceasta va fi desființată.

Obiectivul proiectului este îmbunătățirea condițiilor pentru utilizarea modurilor nemotorizate de transport, în vederea reducerii numărului de deplasări cu transportul privat, creșterea numărului de deplasări cu transportul public și reducerea emisiilor de echivalent CO2 din transport.


Rezultatele măsurilor propuse conduc, printre altele, la modernizarea și extinderea infrastructurii destinate modurilor de transport nemotorizat, prin: realizarea unui traseu pietonal și ciclistic nou în lungul malului, modernizarea și reorganizarea aleilor pietonale, modernizarea și extinderea trotuarelor, extinderea suprafeței rezervate circulației pietonale, îmbunătățirea accesibilății pietonale a dotărilor publice aferente, introducerea de rampe, amplasarea de stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice.

De asemenea, se urmărește creșterea atractivității traseelor pietonale și ciclistice, prin plantarea de arbori și arbuști, plantarea de vegetație joasă, introducerea unui sistem de irigare a vegetației, amplasarea de mobilier urban, creșterea siguranței pe timp de noapte, prin introducerea unui sitem de iluminat modern și amplasarea de camere video performante, refacerea pavajului, resistematizarea verticală a malului, introducerea unei conexiuni WI-FI.


Malurile Someșului „prind viață”

Amintim că, în urmă cu două săptămâni, Primăria Cluj-Napoca a lansat licitația pentru execuția lucrărilor pentru proiectul de revitalizare a culoarului de mobilitate nemotorizată aferentă Someșului, modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului: Zona 2 - Parcul Armătura.

În noiembrie 2018, Consiliul Local a votat un acord de parteneriat privind colaborarea dintre Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa și Municipiul Cluj-Napoca. Astfel, malurile râului Someșul Mic vor fi modernizate și dezvoltate conform concursului de soluții „Rethinking Someș”, câștigat de arhitecții spanioli de la firma Practica.

Ulterior, în mai 2019, consilierii locali au validat cheltuielile legate de acest proiect major. Vorbim despre un proiect împărțit pe două segmente, în valoare totală de peste 168 milioane de lei (circa 34,7 milioane de euro), pentru care Primăria municipiului Cluj-Napoca dorește să atragă fonduri europene. 

Cum va arăta zona Someșului Mic după modernizare?

Planul integral de revitalizare a malurilor Someșului Mic cuprinde, printre altele, amenajarea de patru noi poduri pietonale și de biciclete, mobilier urban, iluminat public, dotări de agrement, recreere și sport, lucrări de protective vegetative, dar și plantări de arbori. Platoul Sălii Sporturilor ar putea deveni o platformă publică, adaptată în funcție de anotimp.

Vor fi modernizate și spațiile publice (intersecția străzilor Alexandru Davila și Donáth – Pod Horea și Parcul Armătura – secțiune delimitată de podeț pietonal strada Parcul Feroviarilor și pod strada Fabricii). De asemenea, un pod pietonal va fi amenajat în zona Parcul Rozelor (care va face legătura cu Parcul 1 Decembrie 1918).

CITEȘTE ȘI

Încep lucrările pe malurile Someșului! Cum facem un râu mai curat?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter