Actualitate

DOAR 15 oameni infectați cu COVID-19 din cei 60.000 care au participat la evenimente în Marea Britanie

Doar 15 persoane din cele 60.000 care au participat la evenimentele organizate în Marea Britanie au fost testate pozitive cu COVID-19.

 

 


Evenimentele s-au organizat fără distanţare socială şi fără măşti sanitare în Marea Britanie în cadrul unor evenimente-pilot. Doar 15 participanți din cei 60.000 au fost testați poitivi după participarea la evenimente.


Pentru a putea să autorizeze din nou în vara acestui an evenimente de masă în urma scăderii numărului de infectări, guvernul condus de Boris Johnson a permis organizarea în luna mai a nouă mari evenimente cu măsuri anti-COVID-19 relaxate.

Trei meciuri de fotbal pe stadionul Wembley (21.000 de persoane), gala Brit Awards la O2 Arena (4.000 de persoane), finala cupei mondiale de biliard şi mai multe evenimente la Liverpool - inclusiv o petrecere rave cu 3.000 de participanţi, precum şi un festival muzical - au fost incluse în cadrul acestor evenimente-pilot.

Toţi participanţii au trebuit să prezinte rezultate negative la teste COVID-19 realizate cu cel mult 24 de ore înaintea acelor evenimente, iar unele dintre ele nu impuneau nici norme de distanţare socială, nici obligativitatea de purtare a măştii sanitare.


Teste PCR după participarea la evenimente

După încheierea evenimentelor, participanţii au trebuit să facă la domiciliile lor alte teste PCR. Doar 15 persoane dintre cei 60.000 de participanţi au prezentat în cele din urmă rezultate pozitive la testele COVID-19.

Rezultatul final corespunde ratei de infectare din ansamblul populaţiei britanice, care este de 22 de persoane la 100.000, potrivit celor mai recente statistici publicate de autorităţile sanitare britanice.

„Aceste evenimente-pilot au fost concepute ştiinţific şi controlate pentru a reduce riscul de transmitere a virusului în rândul participanţilor”, a precizat Ministerul britanic al Sănătăţii. „Am lucrat în strânsă colaborare cu sistemul britanic de monitorizare pentru a ne asigura că toată lumea va fi găsită după un test pozitiv”, au adăugat reprezentanţii ministerului citat.

Situația epidemiologică din Marea Britanie se îmbunătățește

Marea Britanie, cea mai îndoliată ţară din Europa în timpul pandemiei de coronavirus, cu aproape 128.000 de decese, traversează în prezent o perioadă în care situaţia ei sanitară beneficiază de o ameliorare considerabilă, după un lockdown strict în timpul iernii şi o campanie de vaccinare realizată într-un ritm extrem de rapid.

Anglia constată apariţia „semnalelor precursoare ale unei creşteri potenţiale” a contaminărilor, chiar dacă incidenţa rămâne „scăzută”, potrivit Oficiului Naţional pentru Statistică (ONS), care estimează la o persoană din 1.110 numărul rezidenţilor infectaţi săptămâna trecută, în cel mai recent buletin al său, publicat vineri.

După noua relaxare de luni a restricţiilor antiepidemice, spaţiile culturale şi stadioanele din Anglia pot de acum să primească până la 1.000 de spectatori în interior şi până la 4.000 de persoane în aer liber, însă cu respectarea în continuare a regulilor sanitare.

Guvernul britanic a promis eliminarea ultimelor restricţii pe 21 iunie, dacă epidemia va rămâne sub control. Însă răspândirea variantei aşa-zis indiene, mai contagioase, le îngrijorează pe autorităţile centrale şi riscă să amâne această redeschidere totală a ţării.


CITEȘTE ȘI:

Se pregătește legea care-i sperie pe șoferii români! 30 km/oră, viteza maximă în orașe

Ultimele Stiri
abonare newsletter