Actualitate

Centru de testare COVID-19 în Aeroportul Cluj. Un beneficiu important pentru toți clujenii. Director aeroport: „Odată cu certificatul verde digital, cererea va crește”

Centrul de testare COVID-19 de pe Aeroportul Internațional Cluj este un beneficiu foarte mare pentru pasageri și clujeni. Directorul aeroportului, David Ciceo este convins că va crește cererea pentru testare odată cu implementarea certificatului verde digital.

 

 


Un centru de testare COVID-19 a fost deschis mierucuri în Aeroportul Internațional din Cluj. Centrul este deschis tuturor, nu doar pasagerilor. Beneficiile sunt numeroase, de la economisirea timpului, până la evitarea programărilor.

 


Directorul aeroportului, David Ciceo, susține că acest centru de testare este benefic atât pentru pasageri, cât și pentru locuitorii Clujului care doresc să se testeze. Directorul aeroportului consideră că cererea va crește în următoarea perioadă, având în vedere că vine sezonul de călătorii, și, în scurt timp, se va implementa și certificatul verde digital.

„Acest centru de testare este foarte important pentru că majoritatea țărilor și a companiilor aeriene solicită un test negativ înainte de îmbarcare. Foarte multe țări acceptă testul rapid, care aici se face în 15 minute. Aveam solicitări și înainte, iar acum s-ar putea să fie o cerere și mai mare, având în vedere că urmează să se introducă certificatul verde digital. Acest centru se adresează și altor persoane care doresc să se testeze. Centrul este important pentru aeroport, pentru pasageri, dar și pentru Cluj pentru că este un centru nou de testare. Astăzi și-a început activitatea, deja se fac teste. Urmează ca odată cu creșterea numărului de zboruri să își adapteze programul pentru a oferi ore mai diverse legate de călătoriile pasagerilor”, a declarat pentru monitorulcj.ro directorul Aeroportului Internațional Avram Iancu din Cluj, David Ciceo.


Ce părere au clujenii de acest centru de testare COVID-19?

Acest centru de testare este primit cu „brațele deschise” de clujeni, care consideră că „îi salvează” de un drum și o programare la un alt centru de testare din oraș. Centrul din Aeroportul Internațional Cluj pune la dispoziția pasagerilor și testele antigen, la care primești rezultatul în 15 minute.

Ingrid Gorgan este studentă la Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca și este pasionată de călătorii. Studenta consideră că acest centru este un beneficiu foarte mare pentru pasageri, pentru că îi scutesc de un drum.


„Mi se pare o idee foarte bună acest centru de testare chiar în aeroport. Oriunde mergi ai nevoie de un test COVID-19 negativ și mereu te complici cu programări fixe. Cred că acest centru te va scuti de niște drumuri inutile și de niște cozi infernale. Vine sezonul vacanțelor și clar că va fi mult mai comod să te testezi repede, direct la aeroport, decât să mergi în alte centre de testare din Cluj”, a spus pentru monitorulcj.ro Ingrid Gorgan, studentă la Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca.

Cristian Belbe este programator web, iar atunci când are nevoie de o pauză își alege o nouă destinație unde poate să scape de aglomerație. El este de părere că acest centru este o idee bună, dar atâta timp cât nu se vor forma cozi infernale și ai putea risca să pierzi avionul.


„Cred că acest centru este o idee foarte bună, având în vedere că e fix acolo. Acum sper să nu fie cozi prea mari și să riști să pierzi avionul. De multe ori nu ai timp să mergi la un centru de testare COVID din oraș, iar acest centru îți oferă posibilitatea să te testezi direct acolo. Chiar mi se pare o idee bună”, a spus pentru monitorulcj.ro Cristian Belbe, programator web din Cluj-Napoca.

Economisirea timpului este beneficiul cel mai mare pentru pasageri, susține Livia Mancuș, studentă la Jurnalism în Cluj-Napoca. Centrul care este amplasat chiar în aeroport va oferi posibilitatea pasagerilor să se testeze chiar înainte de a urca în avion.

„Consider că deschiderea unui centru de testare Covid-19 în incinta unui aeroport oferă comoditate și siguranță. Cunosc un caz în care ajungând la aeroport, multe dintre persoanele care intenționau să călătorească, nu aveau testul potrivit, astfel că, un centru amplasat în aeroport ar putea aduce la cunoștința oamenilor despre ce tip de testare e nevoie, ulterior, ca aceștia să poată călători liniștit și sigur. Un alt aspect la fel de important e economisirea timpului. Din moment ce unora le este greu sa acorde timp pentru a merge la un centru de testare înainte de călătoria planificată, alternativa se poate găsi chiar la locația de unde ei vor decola”, a spus pentru monitorulcj.ro Livia Mancuș, studentă la Jurnalism în Cluj-Napoca.

Ce prețuri au testele COVID-19 din centrul de pe Aeroport:

Test RT-PCR COVID-19 din salivă - 450 Lei
Test RT-PCR PLUS pentru depistarea diferențiată a virusului COVID-19 și INFLUENZA A/B (Virusul Gripal A/B) - 380 Lei
Test RT-PCR COVID-19 - 350 Lei
Test RAPID antigen din spută (saliva adunată de la nivelul oro-faringian) - 150 Lei

Centrul de testare COVID-19 este amplasat în zona publică a Terminalului Plecări de pe aeroport și este deschis între orele 09:00 și 20:00.

Tipurile de teste efectuate sunt: RT-PCR -Standard, RT- PCR Plus, RT-PCR Non-invaziv și test rapid antigen.

Pentru testele de tip RT - PCR rezultatele se primesc a doua zi, iar pentru testele rapide antigen timpul de așteptare pentru rezultate este de 15 minute.

Rezultatele testelor sunt transmise în format electronic atât în limba română cât și în limba engleză.

Traficul aerian de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a crescut în luna martie față de luna februarie, 37.954 de pasageri înregistrându-se pe aerogara din Cluj. Numărul acestora a crescut cu aproape 10.000 față de luna februarie.

În ceea ce privește aeroporturile din România, traficul aerian de la nivelul lunii martie a scăzut cu 54% față de valoarea înregistrată în aceeași lună a anului 2020, de la 685.773 milioane de pasageri la doar 311.279 de pasageri.

CITEȘTE ȘI:

Prinși cu teste FALSE Covid pe Aeroportul din Cluj. Vinovații s-au ales cu dosar penal

Ultimele Stiri
abonare newsletter