Actualitate

Studenții străini umflă chiriile din Cluj-Napoca. Apartament de două persoane, închiriat cu 800 euro!

Pandemia de COVID-19 a lovit grav piața imobiliară din Cluj-Napoca, ce la începutul anului 2020 se afla la un nivel foarte ridicat, iar prețurile erau, deseori, de necrezut. Salvarea proprietarilor a venit doar în momentele în care se anunța redeschiderea facultăților.

 

 


Piața imobiliară în orașul universitar Cluj-Napoca a căzut odată cu aplicarea noilor restricții, anume închiderea facultăților, instaurarea stării de urgență sau a carantinei. Studenții aveau un rol „vital” în Cluj în ceea ce privește închirierile de apartamente, iar în prezent unele apartamente prea scumpe au fost „salvate” de studenții străini ai UMF Cluj.

 


Datorită lor, am putea spune chiar că piața era „în delir”, fiindcă închirierile aveau loc nonstop. În prezent, piața imobiliară stă ca „agățată de un fir de păr”. Antonio Boja, agent imobiliar la Panoramic Imobiliare Cluj, spune că odată cu studenții a dispărut și „fluxul continuu” în închirierea apartamentelor.

Stabilitatea în piața imobiliară pe închirieri e menținută de tinerii aflați la început de carieră:


„După propria experiență și după cum arată raportul tranzacțiilor, la închirieri există schimbări sesizabile. Majoritatea apartamentelor din Cluj se închiriau studenților, iar acești studenți creau un flux continuu. Din păcate, lipsa acestora i-au afectat semnificativ pe proprietarii apartamentelor.

Prețurile au scăzut destul de mult, la fel și frecvența semnării contractelor. Într-adevăr, studenții nu sunt singurii care optează pentru o chirie în Cluj.  Există și persoane angajate, persoane la început de drum în propria carieră, ce momentan aleg să locuiască ca și chiriași, fapt pentru care există și o oarecare stabilitate în menținerea unor apartamente ocupate. Dar asta nu se aplică și la apartamentele mai slăbuț aranjate. Datorită scăderii prețurilor la închiriere, locatarii stabili au posibilitatea să analizeze piața și să opteze pentru mutarea într-un apartament mai aranjat, la un preț diminuat.  După cum se obișnuia și înainte, există zone mai scumpe și zone mai ieftine, clasate după nivelul de cerere și oferta”, a explicat Antonio Boja.


CITEȘTE ȘI: Emil Boc deplânge absența studenților din Cluj:„Am pierdut 60.000 de studenți din cauza pandemiei”

Incertitudinea începerii facultăților fizic a dus la un „val” al închirierilor

După o mare cădere a pieței, la închiderea universităților în primăvara anului 2020, a venit și un „val” de închirieri. Mai exact, acesta a avut loc în perioada în care reîntoarcerea la facultate în format fizic era încă un lucru incert, în vara anului 2020.


Atunci, numeroși studenți și-au închiriat apartamente în Cluj-Napoca în speranța că facultățile se vor redeschide, dar și de frica să nu rămână fără locuință.

„A existat un val al căutărilor la închiriere în perioada verii anului 2020, val creat de incertitudinea începerii anului universitar. Mai pe scurt, am închiriat apartamente multor clienți, iar ulterior am fost anunțat de către proprietari că apartamentele sunt din nou disponibile, deoarece contractele au fost reziliate după o durată de 2-3 luni. Studenții credeau că facultățile o să se redeschidă, își închiriau apartamente ca să nu rămână pe dinafară și așteptau un răspuns. Când li s-a spus că nu vor începe fizic facultatea, renunțau la contract”, a evidențiat agentul imobiliar.

Studenții străini ai UMF Cluj au luat cu asalt chiriile scumpe

Un „boom” al pieței imobiliare a avut loc când studenții Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” au fost anunțați că universitatea se redeschide cu prezență fizică. Antonio Boja ne mărturisește că în acea perioadă, piața imobiliară pe zona de închirieri „a luat-o razna”.

„Un alt val a fost creat la începutul acestui an de către studenții străini, mai specific, cei care studiază la facultatea de medicină. În cazul lor, facultatea se face în mod fizic în mare parte, iar aceștia au fost nevoiți să se întoarcă în Cluj ca să își continue studiile. Odată cu venirea lor, au avut mare succes închirierile apartamentelor la un preț mai ridicat, dar pentru o perioadă scurtă de timp și bineînțeles, standardele și pretențiile proporționale cu bugetul.”, a explicat Boja.

Apartamente greu de închiriat în pandemie au fost luate cu asalt de studenții străini. Agentul imobiliar ne-a mărturisit că a închiriat, în acea perioadă, chiar și un apartament de 800 euro, pentru doar o persoană sau maxim două:

„S-au închiriat doar apartamente frumoase, proaspăt renovate (sau chiar noi) de 2 și 3 camere pentru o persoana și două persoane cu bugete cuprinse între 400 și 800 euro.

Veneau studenți străini, uneori o singură persoană și căuta apartament cu două camere, decomandat și spunea că are buget de 500 de euro sau 400 de euro, o singură persoană, lucru neobișnuit la noi la români. Am închiriat la fel apartamente cu două dormitoare și o bucătărie mai spațioasă la 800 de euro. Nu mi-a venit să cred. Spre uimirea mea, la nici trei zile de la publicarea apartamentului m-au sunat două studente franțuzoaice că vor să vadă apartamentul. Ne-am dus, am văzut apartamentul și la nici o oră ele mi-au spus că îl vor. Apartamentul e proaspăt renovat, aproape de UMF Cluj, universitatea lor.

În cazul acestui tip de chiriași, zona preferată de aceștia a fost Hașdeu, Zorilor, practic zonele apropiate străzii Victor Babeș. În continuare se caută apartamente cât mai noi, în zonele/cartierele de «top», dar bugetul mediu al chiriașilor în această perioadă este de 300-400 euro.”

CITEȘTE ȘI: Străinii iau cu asalt UMF Cluj! Un număr uriaș de studenți străini s-au înscris în acest an

O garsonieră în 2020 sau un apartament cu două camere în 2021?

Antonio Boja explică faptul că pandemia de COVID-19 și-a pus pata grav pe domeniul imobiliar. Dacă în anul 2020 o garsonieră putea să ajungă la peste 300 de euro, în prezent, la același preț, doritorii găsesc un apartament complet utilat cu două camere, în zone accesibile.

„Datorită scăderii prețurilor la închirieri, foarte mulți clienți vechi m-au recontactat pentru a-și schimba locuința, din garsonieră într-un apartament mai spațios. Înainte ca starea de urgență să își facă simțită prezența, o garsonieră putea să ajungă la 330-360 euro în zonele de top. În zilele noastre, în exact același buget, putem să optăm pentru oferte la apartamente cu două camere, aranjate decent, complet mobilate și utilate în zone accesibile și destul de căutate.

Bineînțeles, există în continuare oferte la un preț mai ridicat, dar cei stabiliți în Cluj pot beneficia de oferte decente la un preț mai scăzut”, a adăugat Antonio Boja.

În prezent, cele mai căutate zone rămân cartierele Gheorgheni, Mărăști, Zorilor și, desigur, zona centrală.

Deși majoritatea proprietarilor erau nevoiți să scadă prețurile chiriilor, încă există zone în care au fost înregistrate creșteri. Potrivit indicelui Blitz în luna martie 2021, cartierele Bună Ziua, Andrei Mureșanu, Grigorescu, dar și comuna Florești au înregistrat creșteri de prețuri pentru chirii:

- Bună Ziua cu 12,89%, până la valoarea de 438 euro (de la 388 euro).
- Andrei Mureșanu cu 6,53%, până la valoarea de 424 euro (de la 398 euro).
- Grigorescu cu 5,06%, până la valoarea de 332 euro (de la 316 euro).
- Florești cu 3,15, până la valoarea de 229 de euro (de la 222 euro).

Ultimele Stiri
abonare newsletter