Actualitate

Emil Boc deplânge absența studenților din Cluj:„Am pierdut 60.000 de studenți din cauza pandemiei”

Emil Boc a vorbit într-o intervenție la Antena 3 despre lipsta studenților și pierderile înregistrate de Cluj-Napoca.

 

 


Studenții reprezintă o parte importantă din economia municipiului Cluj-Napoca, dar apariția pandemiei de COVID-19 i-a făcut pe mulți să se întoarcă acasă. Cursurile online au sărăcit orașul în tot această perioadă.

„Am pierdut prezența a peste 60.000 de studenți în Cluj. Acum avem maxim 10-15.000 de studenți prezenți în oraș. Acest lucru aduce foarte multe pierderi. Ne uităm cu atenție la testul de Barcelona și sunem pregătiți să facem un test similar la Cluj pentru a ajuta relansarea industriei”, a declarat Boc.


Edilul din Cluj-Napoca speră că pandemia de COVID-19 se va încheia la finalul lunii mai și le-a recomandat tuturor să se vaccineze, la fel cum a făcut-o și el.

„Situația este aproape de pragul critic. Nu trăim vremuri foarte bune. Sistemul medical este supus unei presiuni uriașie. Oamenii sunt stresați, obosiți și mai puțini dispuși să mai asculte. Avem nevoie de calm, echilibru și prin vaccinare și testare să trecem de acest prag de aprilie și mai. Eu m-am vaccinat cu doza a doua de AstraZeneca și mă bucur că am văzut mulți clujeni acolo”, a declarat Emil Boc.


Studenții clujeni cheltuie peste 33,4 milioane de euro pe lună

Specialiștii UBB au explicat care sunt sumele cheltuile lunar de studenți în municipiul Cluj-Napoca.

„Aproximativ 33,4 milioane de Euro sunt cheltuiți lunar în Cluj-Napoca de către studenți, în perioadele în care aceștia sunt prezenți fizic la facultate. Estimarea este făcută pe baza studiului de impact în economia orașului Cluj-Napoca a Universității Babeș-Bolyai (UBB). Estimarea contribuției UBB în economia locală este realizată prin prisma cheltuielilor generate de prezența universității în Cluj-Napoca, o imagine statică a impactului prezenței universității în oraș în termeni de bani aduși în economia municipiului – un impact pe termen scurt, pe partea de cerere.” au explicat cei de la UBB într-un comunicat de presă.


„Această sumă rămâne subestimată, deoarece în estimările inițiale au fost incluse doar cheltuielile studenților înscriși la forma de învățământ la zi, la nivel licență, master și doctorat (fără a fi incluse persoanele înscrise la studii postuniversitare și gradele didactice). De asemenea, cei 7,5 milioane euro cheltuiți de vizitatorii studenților UBB în Cluj-Napoca în 2015 pot reprezenta o pierdere lunară de 625.000 EUR.” au mai declarat aceștia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter