Actualitate

5,4 mil. lei pentru consolidarea unei săli de sport! Construcția a costat de două ori mai puțin

Sala de sport a Colegiului „George Coșbuc” Cluj-Napoca stă „sub cheie” de ani buni, după ce zidurile clădirii au început să se fisureze. Recent, municipalitatea a lansat licitația pentru consolidarea acesteia, la un preț de două ori și jumătate mai mare decât cel al sălii.

 

 


Primăria Cluj-Napoca a lansat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor la obiectivul de investiții Consolidare sală de sport din incinta Colegiului Național „George Coșbuc”, Str. Avram Iancu, nr. 70-72.

 


În decembrie 2019, consilierii locali au dat undă verde consolidării sălii de sport a Colegiului Național „George Coșbuc”. Închisă de aproximativ trei ani pentru că o grindă de susținere a tavanului s-a fisurat, sala de sport urmează să fie consolidată și redată elevilor.

Consolidarea, mai scumpă decât construcția!

Valoarea estimată investiției se ridică la 5.462.170 lei, de două ori și jumătate mai mult decât a costat construcția acesteia (2.155.836 de lei)! Finanțarea proiectului va fi făcută din fonduri de la bugetul local.


Termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 19 mai 2021, criteriul de atribuire a contractului fiind prețul cel mai scăzut.

Ce lucrări trebuie realizate?

Potrivit scenariului 1 de intervenție inclus în raportul de specialitate, se propune montarea în sens transversal a unor grinzi metalice sub nervurile transversale de beton armat. Varianta recomandată constă din așezarea grinzilor metalice la pas variabil între 3-6 metri, în funcție de gradul de solicitare al nervurilor longitudinale.


 „În septembrie 2018, s-a impus interzicerea accesului în incinta sălii de sport a cadrelor didactice și a elevilor, precum și expertizarea de urgență a clădirii de către un expert tehnic atestat. Municipiul Cluj-Napoca (…) a achiziționat în cursul lunii noiembrie 2018 expertiza tehnică structurală, elaborată de prof. dr. ing. Vasile Păcurar, prin care s-au stabilit măsurile de consolidare ce se impun a fi realizate la acest obiectiv.

Ca măsură suplimentară de consolidare, s-au montat în interiorul parterului eșafodaje metalice până la nivelul parterului, care să asigure rezemarea acestuia, urmând ca măsurile de consolidare la planșeul peste sala de sport de la nivelul parter să se execute pe baza unui proiect de execuție validat de un verificator de proiecte atestat și însușit de către expertul tehnic. Raportul expertizei tehnice concluzionează că planșeul prezintă o deformație totală de 128 mm, deformație accentuată în raport cu măsurătorile anterioare, de unde rezultă că deformațiile nu s-au stabilizat”, se arată în caietul de sarcini.


Printre lucrările ce se vor efectua se numără: consolidarea grinzilor din beton armat, reparații locale pe fațadele clădirii și revopsirea integrală, restaurarea elementelor de signalistică de pe fațada dinspre curtea școlii, înlocuirea pardoselii de parchet laminat din sala de gimnastică de la etaj, vopsirea pereților din sala de sport și sala de gimnastică, înlocuirea betonului de pantă și refacerea hidroizolației, înlocuirea sistemului de iluminat, refacerea tencuielilor și zugrăvelilor în zonele afectate de fisuri, refacerea tencuielilor și zugrăvelilor în zonele afectate de igrasie, refacerea jgheaburilor și burlanelor în zonele unde igrasia este prezentă la interior și refacerea pantelor de scurgere pe trotuarul de gardă din partea de sud a clădirii.

Firma care a realizat lucrările, pe „lista rușinii”

Asocierea SC Rheinbrucke SRL (lider) – SC Ronoaqua SRL – SC Artehnis SRL – SC Civil Speed SRL – SC Sellm SRL este primul grup de firme care a intrat pe așa-zisa „listă neagră” a Primăriei Cluj-Napoca în ceea ce privește licitațiile adjudecate în municipiu.

Primul contract nerespectat este cel privind serviciile de proiectare supraetajare clădire şcoală şi reabilitare termică la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă”. Al doilea angajament încălcat este cel privind serviciile de proiectare supraetajare clădire şcoală, sală de sport şi reabilitare termică la Şcoala Gimnazială „Nicolae Titulescu”.

În fine, al treilea contract nerespectat de asocierea condusă de firma timișoreană este cel privind serviciile de proiectare consolidare sală de sport din incinta Colegiului Național „George Coșbuc” (semnat în iunie 2019), unde există întârzieri de 47 de zile pentru documentația de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI), respectiv de 274 de zile pentru documentaţia tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construire (DTAC), la data de 15 octombrie 2020.

Primăria Cluj-Napoca va cere în instanță despăgubiri

Prima listă a contractelor nerespectate a fost publicată pe site-ul Primăriei. Edilul a reiterat că „nu cere nimic altceva” decât respectarea termenelor și a calității lucrărilor. El a precizat că, în cazul celor trei contracte, trebuie reluată licitația de la zero. Cu toate acestea, Boc oferă asigurări că administrația locală va cere în instanță toate despăgubirile aferente pentru nerealizarea obligațiilor contractuale.

Inaugurată în 2014 și dotată cu tribune în care încap aproape 100 de spectatori, sala poate găzdui meciuri de baschet, handbal volei și chiar tenis.

Ultimele Stiri
abonare newsletter