Actualitate

Pietonii care se uită în telefon când traversează strada ar putea fi amendați

Un proiect de lege publicat de Ministerul Afacerilor Interne prevede că pietonii care traversează strada uitându-se în telefonul mobil ar putea fi amendați. Datele arată că numărul accidentelor rutiere provocate de pietoni a crescut în ultimii ani.

 

 


Un nou proiect de lege publicat de Ministerul Afacerilor Interne prevede că pietonii care traversează strada uitându-se în telefonul mobil ar putea fi amendați. Activitatea ar putea fi considerată una de natură a le distrage atenția pietonilor atunci când se angajează în traversarea drumului, se arată în proiectul de hotărâre. Decizia vine în urma datelor MAI care arată că în ultimii ani, numărul accidentelor rutiere provocate de pietoni a crescut considerabil.

 


Astfel, conform MAI, „s-a constatat că un procent semnificativ din numărul accidentelor rutiere implică eroarea umană a participanților la trafic. Pietonii reprezintă o categorie vulnerabilă în trafic, iar un comportament imprudent al acestora poate spori numărul deceselor rezultate din accidentele de circulație în care acești participanți la trafic sunt implicați”.

Modificarea legislației rutiere ar putea duce la scăderea accidentelor

Datele mai arată că în perioada 01.01.2019 -15.09.2020, s-au înregistrat 1.711 de accidente de circulație grave având drept cauză principală a producerii traversarea neregulamentară a drumului public de către pietoni. În urma producerii acestora, a rezultat decesul a 457 de persoane și rănirea gravă a altor 1272 de persoane, toate aceste persoane având calitatea de pietoni.


„Din această perspectivă, este necesară îmbunătățirea inclusiv a legislației rutiere, astfel încât riscul rutier să se reducă. Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbește sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicații de ghidare precum hărți (distragere vizuală), influențează capacitatea de atenție a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public.

Distragerea atenției la nivel mental (cognitiv) este cel mai des întâlnită, întrucât, spre exemplu, o discuție telefonică poate fi palpitantă, astfel că atenția se canalizează către această activitate, pietonul mergând practic mecanic, fără a conștientiza locul efectiv de traversare. De asemenea, prin distragerea auditivă, pietonul nu mai percepe sunetele traficului rutier ori semnalele speciale de avertizare sonoră folosite de autovehiculele cu regim prioritar de circulație precum cele aparținând poliției ori serviciului de ambulanță”, se arată în proiectul publicat de MAI.


CITEȘTE ȘI

VIDEO. Momentul în care un pieton a fost spulberat pe trecerea de pietoni în Baciu!

Ultimele Stiri
abonare newsletter