Actualitate

A fost ales noul episcop de Cluj-Gherla. Cine este Claudiu Lucian Pop?

Luni, 12 aprilie, s-a decis cine va fi noul episcop de Cluj-Gherla, după moartea episcopului Florin Crihălmeanu. Află mai multe detalii despre noul ales.

 

 


Sinodul Episcopilor îi reunește pe toți episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, din România și din afara granițelor țării. În mod obișnuit, episcopii greco-catolici se reunesc în sesiune ordinară de două ori pe an, primăvara și toamna.

Un nou episcop

Sub președinția Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, la Blaj, a avut loc luni, 12 aprilie 2021, sesiunea Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, pentru alegerea noului episcop de Cluj-Gherla.


Claudiu Lucian Pop este noul episcop ales pentru Eparhia de Cluj-Gherla. Acesta va fi întronizat în Sâmbăta Floriilor, în Noua Catedrală din Cluj Napoca, acolo unde au fost și oficiate funeraliile fostului episcop, Preasfințitul Florentin Crihălmeanu.

Cine este noul episcop?

Claudiu-Lucian Pop este născut în 22 iulie 1972, în localitatea Pișcolt, din județul Satu Mare. A fost hirotonit preot de Preasfinția Sa Vasile Hossu, predecesorul Preasfințitului Virgil Bercea. Acesta a fost rector al Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma.


Cu ocazia sinodului ierahilor greco-catolici români din 8-10 iunie 2011 a fost ales episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, cu sediul la Blaj. De altfel, PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, este cel care l-a propus pe PSS Claudiu pentru funcția de episcop.

Episcopul Pop i-a urmat în funcție episcopului Vasile Bizău, transferat în scaunul vacant al Episcopiei Maramureșului . Pr. dr. Claudiu Lucian Pop a fost confirmat ca episcop la data de 21 noiembrie 2011. În ziua de 8 decembrie 2011 a primit hirotonirea episcopală la Roma, în biserica „Santi Biagio e Carlo ai Catinari”, în prezența cardinalului Leondardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale a Sfântului Scaun, a numeroși episcopi și prelați. Noul episcop a fost confirmat de Sfântul Scaun.


Decesul fostului episcop

Moartea fulgerătoare a episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a întristat sute de mii de credincioși. Modest, cald, iubitor de natură: el a fost inginerul devenit preot. Credincios, cald, cu inima deschisă și iubitor de natură – așa l-au descris cei care l-au cunoscut pe PS Florentin Crihălmeanu, prieteni, cunoștințe, enoriași sau preoți.

Acesta era infectat cu virusul COVID-19, dar cauza morții a fost un infarct. Clujenii au participat în număr foarte mare la înmormântarea acestuia, pe data de 12 ianuarie 2021.


Numele noului episcop va fi anunțat public miercuri, 14 aprilie 2021, la ora 13.00, ora României, în Osservatore Romano, ziarul de zi cu zi al Statului Vatican, care informează despre activitățile Sfântului Scaun și despre evenimentele care au loc în Biserică și în lume.

Ultimele Stiri
abonare newsletter