Actualitate

Continuă vaccinarea cu serul AstraZeneca în România. Cazurile de tromboză sunt efecte secundare rare

Continuă vaccinarea cu serul AstraZeneca în România, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.

 

 


Potrivit medicului, beneficiile vaccinului depășesc mult cazurile în care oamenii au avut reacții adverse, formându-se cheaguri de sânge din cauza vaccinului AstraZeneca.

 


România este într-o stare critică din punct de vedere epidemiologică, iar acest lucru a condus spre continuarea procesului de vaccinare cu serul AstraZeneca.


„Agenția Europeană a Medicamentului confirmă faptul că raportul de la AstraZeneca rămâne pozitiv, dar este identificată o posibilă realție de cauzalitate cu formarea de cheaguri de sânge cu niște caracteristici neobișnuite, asociate cu niveluri scăzute de trombocite. S-a analizat, ar la nivel european s-au înregistrat doar 220 de evenimente trombotice din peste 34 de milioane de doze administrate. Rata de apariție a acestor evenimente este de 0,65 la 100.000 de oameni vaccinați. Aceste cazuri sunt rare, iar beneficiile vaccinări depășsesc aceste cazuri.

În România situația epidemiologică este una îngrijorătoare. Avem zilnic peste 4.500 de cazuri COVID-19 și peste 150 de decese. Având în vedere contextul pandemic în care ne aflăm, este necesară continuarea procesului de vaccinare în România cu serul AstraZeneca”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță într-o conferință de presă.


Cazurilor de tromboză sunt rare

Agenția Europeană a Medicamentului a decis că apariția cazurilor de tromboză în urma vaccinării cu AstraZeneca pot fi considerate efecte adverse extrem de rare. Acestea vor fi introduse în prospectul vaccinului.

Agenția Europeană a Medicamentului recomandă persoanelor care s-au vaccinat cu serul AstraZeneca să se prezinte la medic imediat, dacă dezvoltă efecte secundare specifice, persoanele trebuind să fie conștiente și informate în cazul în care dezvoltă următoarele simptome:


Dificultăți de respirare
Durere în piept
Umflarea picioarelor
Dureri abdominale persistente
Dureri puternice de cap sau încețoșarea vederii
Pete mici sub piele la locul injecției

Ultimele Stiri
abonare newsletter