Actualitate

Cel mai mare furnizor de piese auto cu sediul în Cluj-Napoca, șantajat de hackeri

Firma Unix Auto SRL, cel mai mare furnizor de piese auto din Transilvania cu sediul în Cluj-Napoca se confruntă cu un atac informatic, hackerii pretinzând o sumă considerabilă de bani pentru a înapoia firmei baza de date. Momentan, activitatea furnizorului este oprită.

 

 


Firma Unix Auto SRL, cel mai mare furnizor de piese auto din Transilvania cu sediul în Cluj-Napoca este supus unui atac cibernetic, hackerii cerând o sumă considerabilă de bani pentru a-i înapoia firmei baza de date. Unix Auto deține momentan puncte de furnizare în toate orașele și municipiile din Transilvania.

 


Astfel, furnizorul de piese auto se confruntă cu atacul informatic de la începutul acestei săptămâni, întreaga activitate fiind pusă pe pauză din această cauză, după cum notează foaiatransilvana.ro.

Conform sursei citate, pe ușa sediului Unix a fost lipit un anunț prin care firma își anunță clienții cu privire la incident: „Vă informăm că sistemele noastre informatice, în data de 30.03.2021 au fost atacate de un virus de timp ransomware (de șantaj). Experții IT depun eforturi pentru restabilirea sistemelor informatice ca să putem reveni la serviciile noastre cât de curând posibil. În această perioadă, filialele noastre sunt închise și serviciile de livrare sunt suspendate”.


Hackerii pretind plata în Bitcoin

Angajații UNIX ar fi crezut initial că au de-a face cu o simplă eroare de soft, însă ulterior, aceștia nu și-au mai putut folosi calculatoarele, întreaga bază de date a firmei fiind compromisă. La scurt timp, firma a primit un mesaj prin care i se solicita o sumă imensă de bani, după cum informează sursa menționată.

„Am anunțat autoritățile. Este o autoritate care răspunde de toată treaba asta. Nu cunosc dacă s-au solicitat despăgubiri, serverele noastre sunt in Ungaria”, a declarat un reprezentant al firmei.


Atacurile cibernetice de acest gen funcționează prin criptarea fişierelor victimei în cauză de către hackeri, după care este stabilit un termen de plată a răscumpărării, în caz contrar datele urmând a fi distruse. Plata trebuie realizată prin criptomoneda Bitcoin, pentru ca hackerii să poată elimina posibilitatea identificării lor.

În 2019, firma Unix SRL ar fi avut o cifră de afaceri de peste 387 de milioane de lei, la final de an anunțând o pierdere de 7.62 milioane de lei, echivalentul a peste 1.4 milioane de euro.


CITEȘTE ȘI

ATENȚIE! Hackerii pot să ne fure datele și banii printr-un simplu mesaj

abonare newsletter