Actualitate

Clujul ia măsuri împotriva poluării, dar nu destule. Ce orașe ne depășesc la combaterea poluării?

Observatorul Român de Sănătate a publicat un raport privind eficiența autorităților locale în combaterea poluării în 15 dintre cele mai importante orașe din România. Clujul a scăzut față de anii trecuți.

 

 


Niciunul dintre cele 15 orașe incluse în analiză nu are stabilite zone cu emisii scăzute și nici campanii de informare cu privire la efectele nocive ale poluării. Astfel, poluarea fiind la cote ridicate, niciun oraș dintre acestea nu a obținut ”notă de trecere”.

Cluj-Napoca a coborât de pe locul 1 pe locul 3, având un coeficient de 4.6 din 10. Brașov a avansat cu 7 locuri, fiind pe locul 1, după un an în care a luat cele mai multe măsuri pentru combaterea poluării aerului.


Recomandări pentru administrațiile locale

Alexandra Oană, membru al USR, a postat pe pagina de Facebook o listă cu recomandări pentru administrațiile locale.

Printre acestea se numără:


Încurajarea utilizării modurilor active de transport (biciclete, vehicule electrice) și stabilirea unor zone cu emisii scăzute, unde să circule doar vehiculele ce respectă standarde ridicate de combatere a poluării;

Scutiri de taxe pentru mașinile care poluează puțin, modernizarea transportului public, interzicerea folosirii motoarelor diesel în interiorul orașului;


Creșterea lungimii totale a pistelor velo (și totodată încurajarea utilizării în comun a bicicletelor);

Creșterea siguranței rutiere pentru modurile de transport active și zone dedicate pentru acestea;


Stimulente financiare sau sociale care ar putea crește utilizarea mijloacelor de transport active.

„În ședința de mâine a Consiliului Local vom vota aderarea orașului nostru la Green Cities Accord. Aderarea la Acordul Orașelor Verzi ne obligă să ne asumăm o poziție fermă în privința reducerii poluării și a efectelor acesteia asupra sănătății clujenilor și asupra calității vieții.” a mai declarat membrul USR.

Poluarea, mai multe efecte nocive decât ai crede

Poluarea aerului cauzează boli care determină rate mai mari de deces în urma îmbolnăvirii de Covid-19, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Cea mai mare problemă o reprezintă mașinile, mai mult de jumătate dintre ele având motoare Diesel și fiind mai vechi de 15 ani.

Aproximativ 29.230 de români mor anual din cauza bolilor provocate de poluare, țara noastră aflându-se pe locul 7 la nivel european în ceea ce privește numărul deceselor premature cauzate de poluare la mia de locuitori. De asemenea, ne aflăm pe locul 15 în topul celor mai poluate țări din Europa, conformul Raportului Mondial despre Calitatea Aerului din 2020.

Ultimele Stiri
abonare newsletter