Actualitate

Clujul, pe lista neagră a orașelor cu nivel ridicat de poluare. CE: „România nu a respectat limitele maxime de dioxid de azot“

Comisia Europeană (CE) a trimis României o scrisoare de punere în întârziere prin care-i acordă patru luni pentru a lua măsurile necesare cu privire la calitatea aerului. Clujul, printre orașele din țară cu nivel ridicat de poluare.

Clujul, pe lista neagră a orașelor cu nivel ridicat de poluare. Comisia Europeană: „România nu a respectat limitele maxime de dioxid de azot“ Clujul, pe lista neagră a orașelor cu nivel ridicat de poluare. Comisia Europeană: „România nu a respectat limitele maxime de dioxid de azot“

Această scrisoare de punere în întârziere reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement. Dacă ţara nu rezolvă problemele privind poluarea aerului, Comisia Europeană poate decide să trimită un aviz motivat.

„Comisia Europeană cere României să respecte cerinţele Directivei 2008/50/ECon referitoare la calitatea aerului înconjurător, un aer mai curat pentru Europa şi o evaluare fiabilă, şi să informeze opinia publică şi să raporteze în privinţa gravităţii poluării aerului. În special, România nu a reuşit să respecte limitele maxime admise de dioxid de azot (NO2) în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, şi nu a luat măsurile adecvate pentru a păstra cât mai scurte posibile perioadele în care s-au înregistrat depăşiri, precizează Executivul comunitar. De asemenea, Comisia Europeană caută să clarifice monitorizarea adecvată a concentraţiilor de dioxid de azot (NO2) în Bucureşti. Concentraţiile ridicate de dioxid de azot pun în pericol sănătatea oamenilor”, precizează sursa citată.


Tarcea: „Cluj-Napoca nu este doar Calea Florești și Calea Dorobanților!”

Viceprimarul Dan Tarcea a declarat, în luna februarie a acestui an că din cei 18 indicatori, măsurătorile instituțiilor abilitate au arătat depășiri la doar doi. Vorbim despre „depășiri minime”, spune Tarcea, care admite că, deși se înregistrează valori semnificativ mai ridicate pe străzile aglomerate din Cluj-Napoca, precum Calea Florești sau Calea Dorobanților, trebuie privită întreaga arie a municipiului, situația arătând astfel „mai roz”.

„Clujul nu înseamnă doar Calea Florești, nu înseamnă doar Calea Dorobanților. Orașul are o arie mult mai largă, sunt anumite zone în care poluarea este, într-adevăr, mai mare. Cele 80.000 de mașini care circulă pe Calea Florești în fiecare zi, evident, poluează! Avem peste 120 de hectare de spații verzi pe care să le reamenajăm, să le redăm comunității, ca să avem un aer cât mai respirabil”, a promis Dan Tarcea.


„Sunt unii care au măsurat, care nu au habar și spun altceva. Uitați-vă ce spune Agenția Națională de Mediu, care măsoară oficial. La Cluj, indicii care măsoară calitatea aerului sunt în limitele legii! Nu sunt depășiți acești indici prevăzuți de lege. Aceasta nu poate fi contestată de nimeni. Oricât ai comenta un clasament internațional sau altul, ce spune statul român prin măsurătorile oficiale nu poate fi contestat”, a completat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca

CITEȘTE ȘI


Clujul, județul gunoaielor! Imagini greu de privit provocate de oameni iresponsabili. FOTO

 

abonare newsletter