Actualitate

Someșul Mic, plin de particule de microplastic. Rezultatele unei analize au arătat cât de murdară e cu adevărat apa

O mulțime de ape dulci din România sunt poluate cu microplastic, potrivit unei analize atent făcută. Printre cele mai importante e numără și Someșul Mic. Raportul dat a prezentat și soluțiile pentru stoparea acestei probleme.

 

 


Cele mai importante ape dulci din România sunt poluate cu microplastic. Aceasta este principala concluzie a primului raport național privind prezența microplasticului în apele dulci din România, lansat astăzi, 22 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Apelor, de Asociația Act for Tomorrow și Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Raportul Cartografierea Microplasticului în Apele din România" a avut ca scop identificarea particulelor de microplastic în principalele surse de apă dulce din România, realizată prin analiza calitativă a 21 de probe de apă, de pe întreg teritoriul României. 


Particulele de microplastic, poluarea modernă

Someșul Mic este unul dintre râurile din cadrul cărora a fost colectată apa, iar rezultatele probelor analizate, indică prezența particulelor de microplastic în apele râului. La nivelul județului Cluj, probele au fost colectate cu sprijinul "Asociației Societatea Organizată Sustenabil S.O.S", organizație care desfățoară campania "SOS Someșul nostru" este implicată activ în acțiuni de prevenire și combatere a poluării râului.

Rezultatele analizelor efectuate pe cele 21 de ape dulci indică prezența microplasticului în toate probele analizate și evidențiază nevoia de noi studii cantitative pentru râurile mari din România, în vederea stabilirii concentrațiilor de microplastic și elaborarea de măsuri pentru prevenirea și combaterea poluării cu microplastic a apelor din România, o importantă problemă de mediu. Analiza probelor de apă a fost realizată de către specialiști în domeniu, în laboratoarele Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, București, Măgurele (INFLPR). 


Lista râurilor și a soluțiilor

Probele au fost colectate din următoarele râuri și lacuri: Argeș - Vidraru și Oltenița; Bistrița Aval - jud. Neamț; Dâmbovița - București și Joița; Dunăre - Orșova, Turnu-Măgurele și Galați; Ialomița, jud. Ialomița; Mureș - Hațeg; Olt - Călimănești și Islaz; Prut - județul Iași; Siret Galați; Someșul Mare - Bistrița; Someșul Mic - Cluj; Prut; Parcul Natural Văcărești Văcărești - Izvor și Lac; Lacul Snagov; Lacul Bâtca Doamnei - Piatra Neamț; Lacul Razim - Constanța.

Totodată, în cadrul raportului este elaborat pentru prima dată un set de recomandări specifice pentru abordarea acestei probleme în România, care constituie un punct de plecare în dezvoltarea de politici publice care vizează limitarea poluării cu microplastic a mediilor acvatice, precum și în dezvoltarea unei strategii naționale privind protejarea apelor.


Cu acest prilej a fost lansată pentru prima dată în România o dezbatere pe tema microplasticului din apele României, care a adus la aceeași masă reprezentanți ai celor mai importante instituții de la nivel național cu rol decizional în domeniul protejării apelor și al mediului. Evenimentul a fost moderat de jurnalista Mona Nicolici și a avut ca invitați multe persoane importante, de la Ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble, până la Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu - Octavian Berceanu.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter