Ştiri din Transilvania

Someșul Mic, oaza înaripatelor! Păsări rare, surprinse pe râu, la Cluj-Napoca FOTO

Specii inedite de păsări își găsesc culcuș în arborii și stufărișul din zona Someșului Mic. Obiectivul fotografului clujean Mihai Savu a surprins o parte din ele.

 

 


În ciuda gunoaielor purtate de valuri, firul apei, dar mai ales malurile râului Someșul Mic sunt locul ideal de cuibărit pentru vietățile zburătoare.

 


„Când vă plimbați pe malul Someșului Mic, dacă vreți să observați păsări, îndreptați-vă privirea și prin copacii de pe mal, nu doar pe firul apei!”, îndeamnă activiștii inițiativei „Someșul Nostru”, care au redistribuit o serie de fotografii absolut fascinante realizate de fotograful clujean Mihai Savu.

„Păsărarii din alte țări fac adevărate excursii organizate pentru a observa rarități în zona lor, iar birdwatching-ul (observarea păsărilor – n.r.) este o activitate foarte bine văzută și foarte practicată. Cu cât sunt mai mulți observatori, cu atât crește probabilitatea unor observații valoroase”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook „Someșul Nostru”.


Ciocănitori, lișițe, pescăruși și rațe pe Someșul Mic

Ciocănitorile sunt ușor de remarcat prin sunetul specific – „darabana”. Cea mai des observată pe malul râului, în Cluj-Napoca, este ciocănitoarea pestriță mare (Dendrocopos major), dar este posibil ca cei care se plimbă pe firul Someșului Mic să observe și ciocănitoarea de grădini, ciocănitoarea mică, sau ghionoaia verde.

Pe lângă ciocănitori, râul găzduiește și alte specii de păsări, printre care corcodelul mic, pescărușul râzător, rața sulițar, lebăda, pescărușul sur sau lișițele. De altfel, potrivit „Someșul Nostru”, acestea din urmă sunt în deplină siguranță pe râu, fiind la distanță potrivită de maluri și nefiind deranjate de oameni. S-au obișnuit deja și cu trecătorii.


Călifarul alb, o specie rară în premieră la Cluj-Napoca

În comunitatea mică a păsărarilor, veștile bune circulă foarte repede. În urmă cu câteva zile, Kósa Ferenc a anunțat că – pentru prima dată în Cluj-Napoca – a fost semnalat un călifar alb (Tadorna tadorna). Călifarii albi cuibăresc doar în Dobrogea, foarte rar în zona Câmpiei de Vest, dar iarna majoritatea migrează în zonele sub-tropicale.

La lacurile de la Câmpenești și la Barajul Florești au mai fost semnalări, în decembrie 2020, însă cel mai probabil femela surprinsă pe râu, în Cluj-Napoca, iernează aici dacă nu îngheață râul. De asemenea, Cristi Domșa a semnalat, în decembrie 2020, o gâscă cu gât roșu la Barajul Florești, o altă specie rară și periclitată, ascunsă în stolul de sute de gârlițe.


sursă foto: Mihai Savu / Facebook „Someșul Nostru”

CITEȘTE ȘI:

„Paradisul” din apropierea Clujului. Zona de lângă Someș ce ar putea deveni un nou parc FOTO


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter