Actualitate

De la simple tatuaje la capodopere! Tatuator din Cluj: „Am stat și 11 ore pe un tatuaj”. GALERIE FOTO

Răzvan Andrei este unul dintre tatuatori din Cluj care reușește să transforme tatuajul într-o adevărată artă: de la portrete de copii și animale, până la portretul lui El professor din Casa de Papel sau al lui Tommy Shellby din Peaky Blinders.

 

 


Tatuajele sunt un mod prin care unii oameni se exprimă, fie că sunt cei care fac tatuajul în sine sau chiar cei care se pot bucura de capodopera de artă, pe pielea lor. De cele mai multe ori, tatuatorii sunt artiști la bază, fie că pictează pe pânză, clădiri sau fac artă grafică. Asta este și în cazul lui Răzvan Andrei, tatuatorul care reușește să transforme un tatuaj într-o adevărată capodoperă.

 


Răzvan Andrei este un tattoo artist din Cluj-Napoca, în vârstă de 27 de ani. Pasiunea sa pentru tatuaje a pornit chiar din timpul facultății, când studia Grafica la Universitatea de Artă și Design (UAD). Împreună cu iubita sa au început să dezvolte diferite proiecte și să aprofundeze acest domeniu.

„Am început să tatuez în 2016, chiar din timpul facultății, când eram student la UAD, la Grafică. M-am apucat de tatuat împreună cu prietena mea, tot absolventă la aceeași facultate. A fost o decizie bazată pe ceea ce știam să facem deja: desen, pictură, gravură, graphic design. Cu alte cuvinte, totul a venit firesc și de la sine. Am fost și suntem încontinuare autodidacți, nu am învățat de la nimeni meșteșugul aceasta, ci doar prin eforturi proprii”, a povestit pentru monitorulcj.ro tattoo artistul, Răzvan Andrei.


Talentul trebuie șlefuit!

Răzvan consideră că România a evoluat foarte mult în ultimii ani în privința tatuajelor, doar că pandemia a stopat puțin evoluția, având în vedere că nu se mai organizează convenții cu alți artiști profesioniști din țară și din străinătate. De asemenea, el spune că în acest domeniu trebuie să investești mulți bani și timp pentru a ajunge la niște standarde cât mai înalte.

„În România s-a dezvoltat foarte mult acest domeniu și încă se mai dezvoltă, deși toată industria stagnează momentan din cauza pandemiei. Nu se mai țin convenții și e mult mai greu de călătorit și colaborat cu alte saloane și tatuatori din alte țări. Domeniul se dezvoltă odată cu tehnologia care îți ușureaza viața foarte mult, asta dacă ești dispus să investești , pentru că domeniul acesta presupune o investiție constantă, mai ales dacă vrei să ții pasul cu alți tatuatori profesioniști”, a explicat Răzvan.


Pandemia a stârnit pofta de tatuaje

Chiar dacă multă lume crede că pandemia a „ucis” orice firmitură de bucurie, acest lucru nu este chiar adevărat, cel puțin în cazul persoanelor pasionate de tatuaje. Răzvan consideră că oamenii au devenit mult mai dornici de tatuaje în această perioadă. Pe lângă activitatea pe care și-o desfășoară în Cluj, Răzvan colaborează cu un salon de tatuaje din Germania.

„De când a început pandemia, am observat că oamenii sunt chiar mai dornici să se tatueze, din fericire, iar asta e valabil și  în alte țări, cum ar fi Germania, țara în care mergem și noi la un salon cu care colaboram de un an și jumătate. Probabil are legatură cu faptul că oamenii s-au săturat de restricții, iar mulți văd tatuajul ca o terapie, în special cei care devin dependenți de așa ceva, mai exact 99% dintre persoanele tatuate. Dar asta este doar în cazul nostru, nu mă pot pronunța pentru alți tatuatori”, a spus Răzvan Andrei.


Clienții trebuie să studieze portofoliul tatuatorului

Artistul este specializat pe portrete, ramura cea mai grea a acestui domeniu, ar spune unii. Răzvan este foarte familiarizat cu acest stil deoarece și picturile sale sunt pe stilul figurativ, realistic. El are o „colecție” impresionantă de tatuaje tip portret, de la chipuri de copii, până la animale, dar și diferite personaje fictive din filme, cum ar fi El professor din La Casa de Papel sau Tommy Shellby din Peaky Blinders.

De asemenea, Răzvan îi sfătuiește pe cei care doresc să se tatueze „să studieze protofoliul tatuatorului”.

„Pentru mine, portretele sunt cele mai ușor de făcut și îmi face cea mai mare plăcere atunci când le fac. Încă de la început am căutat și m-am străduit să tatuez în stilul în care și desenez, adică figurativ, realistic. Există tatuatori pentru toate stilurile, nu poți să oferi aceeși calitate în toate stilurile de tatuat. Sfat pentru clienții care vor tatuaje: studiați prima dată portofoliul sau profilul tatuatorului la care vreți să mergeți și vedeți dacă tatuajul dorit de voi se potrivește cu stilul și cu lucrările tatuatorului”, a explicat tattoo artistul.

Portretele sunt greu de făcut și necesită multă dexteritate și răbdare, iar Răzvan a înțeles asta de-a lungul timpului. Uneori a petrecut și 11 ore pe un tatuaj, însă a constatat că acest lucru este greșit, pentru că rezultatul nu va fi unul uimitor dacă tatuatorul este obosit sau clientul ajunge într-un punct în care nu se mai simte confortabil.

„Cel mai mult am stat pe un tatuaj în jur de 11 ore și am avut mici pauze, dar greșeala asta nu o mai repet. Atunci eram dornic și ambiționat să tatuez cât mai mult și sa termin tatuajul respectiv, pe care în cele din urmă tot nu l-am terminat. Cel mai eficient e să tatuez maxim 5-6 ore, în felul acesta tatuajul devine o experiență mult mai plăcută, atât pentru client, cât și pentru cel care tatuează”, a spus Răzvan.

Răbdarea – secretul spre succes!

Lucrul la care trebuie să fie extrem de atenți tatuatorii este igiena. Ustensilele trebuie igienizate pentru fiecare client în parte, iar acurile trebuie să fie de unică folosință pentru a se evita orice risc. Dar încă un lucru extrem de important pe care îl evidențiază Răzvan este răbdarea, care este secretul acestui domeniu.

„Cel mai important lucru pe care trebuie să îl aibă în vedere orice tatuator, pe langa igienă, care trebuie să fie ceva firesc și normal, este să aibă răbdare. Pot să zic că această calitate este secretul în acest domeniu”, a spus tattoo artistul.

Răzvan tatuează împreună cu iubita sa de aproximativ cinci ani, timp în care relația lor s-a consolidat și mai tare. Pasiunea celor doi s-a transformat într-un adevărat job, iar faptul că pot colabora pentru diferite proiecte le ușurează munca.

„Meseria asta ne-a apropiat destul de mult. Din punctul meu de vedere, ne ajută foarte mult să lucrăm împreună, avem aceleași interese, discuții comune. Practic, facem totul împreună. Colaborăm când vine vorba de proiectele pe care le avem de făcut. Ne ajutăm unul pe celălalt și asta ușurează totul”, a afirmat Răzvan Andrei.

CITEȘTE ȘI:

Tatuaje UNICAT la o expoziție din Cluj-Napoca

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter