Actualitate

Traficul pe Aeroportul Cluj, în plină cădere: „Solicităm insistent introducerea pașaportului de vaccinare”

La un an de la intrarea în starea de urgență și apoi în starea de alertă, traficul de pe aeroporturile din România a scăzut cu 83%.

 

 


În urmă cu un an, președintele Klaus Iohannis anunța pentru prima oară instituirea stării de urgență la nivel național, din cauza pandemiei de COVID-19, un virus încă nou și necunoscut majorității românilor, dar care își făcea tot mai simțită prezența în țările din Europa și din lume.

 


Ultimul an a adus numeroase pierderi de vieți omenești, suferință, instabilitate financiară și restricții fără precedent, dar și pierderi economice imense pentru sectoarele cele mai afectate, între care și domeniul aeroportuar.

Astfel, în ceea ce privește aeroporturile din România, traficul aerian de la nivelul lunii februarie a scăzut cu 83% față de valoarea înregistrată în aceeași lună a anului 2020, de la 1,5 milioane de pasageri la doar 254.000 de pasageri.


Dacă vorbim strict de Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, acesta a înregistrat luna trecută doar 28.601 pasageri, în scădere cu 84% față de aceeași lună a anului 2020 – 180.121 pasageri.

Salvarea industriei, pașaportul de vaccinare

Directorul general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, David Ciceo, a declarat pentru Monitorul de Cluj că una dintre cele mai așteptate măsuri pentru relansarea traficului aerian este introducerea certificatului de vaccinare digital, care ar permite pasagerilor să călătorească fără test COVID sau carantină.


„Așteptăm să vedem efectele pozitive ale vaccinării anti-COVID, dar în același timp, solicităm insistent tuturor aeroporturilor să introducă pașaportul de vaccinare. Este foarte important, ca să se fluidizeze călătoriile cu avionul. Ne bucurăm că România este printre primele țări din Europa care au stabilit că orice pasager care intră în România și are făcute ambele doze de vaccin nu mai are nevoie de test PCR sau de carantinare. Multe țări discută despre astfel de măsuri și este un subiect dezbătut și la nivelul Comisiei Europene. Propunerile să existe un pașaport digital de vaccinare, iar cine nu este vaccinat să poată călători în baza unui test COVID negativ, considerăm că sunt binevenite”, a declarat directorul aeroportului.

A crescut traficul cargo

David Ciceo a arătat că traficul de marfă a crescut pe aeroportul din Cluj, întrucât românii apelează mai mult la cumpărăturile online în această perioadă.


„Avem o ușoară creștere la traficul de marfă, datorită noilor condiții, toată lumea face mai multe cumpărături online și numărul de livrări a crescut”, a afirmat Ciceo.

Vicepreședinte CJ Cluj: „Aeroportul își poate relua activitatea în orice moment”

Marius Mânzat, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, a declarat, pentru monitroulcj.ro, că aeroportul este pregătit să își reia în condiții de siguranță activitatea în orice moment, dacă există cerere din partea pasagerilor.

„În toată țara și în toată lumea, traficul pe aeroporturi a scăzut. Vina nu este nici a aeroporturilor, nici a proprietarilor, ci este acestui virus. Aeroportul din Cluj își poate relua activitatea la capacitatea lui reală în orice moment, neavând nicio problemă din acest punct de vedere. Dacă vor exista suficienți turiști care să circule pe destinații de vacanță sau de serviciu, Aeroportul este pregătit oricând să asigure maximul de siguranță”, a arătat Marius Mânzat.

De asemenea, vicepreședintele CJ Cluj a afirmat că susține introducerea certificatului de vaccinare, atâta timp cât și persoanele care au ales să nu se vaccineze nu au de suferit din această cauză.

„Nu aș vrea să par subiectiv în ceea ce o să declar, pentru că sunt o persoană care a avut o formă severă de COVID, știu ce înseamnă această nenorocire, dar la modul în care în Europa se discută de acest pașaport, probabil va fi un punct din care atât aeroporturile, cât și industria turismului, își vor relua activitatea. Din punctul meu de vedere, ca un adept al vaccinării anti-COVID, cred că un astfel de pașaport va face bine industriei aeroportuare, dar în același timp, persoanele care optează pentru a nu se vaccina, nu ar trebui să sufere din această cauză, ci să se găsească soluții și pentru acestea”, a adăugat Mânzat.

CITEȘTE ȘI

Aeroportul Cluj a anunțat două noi zboruri! Capitala Portugaliei, surpriza pentru 2021

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter