Actualitate

Primarii din România, în frunte cu Emil Boc, cer Guvernului să asigure transportul gratuit al elevilor

Primarii din România, alături de Emil Boc solicită Ministerelor Educației și a Finanțelor să respecte legislația privind finanțarea transportului public a elevilor din banii statului.

 

 


Asociația Municipiilor din România (AMR) în frunte cu primarul Emi Boc solicită Ministerului Educației și Ministerul Finanțelor Publice să respecte legea privind asigurarea transportului gratuit al elevilor, din bugetul statului.

 


„Conform unui proiect de ordonanță de urgență, inițiat de MEN, se intenționează modificarea Legii educației naționale nr. 1/2011, astfel încât NU se va asigura finanțarea transportului local al elevilor (în interiorul municipiilor/orașelor) din bugetul de stat, transferând aceasta obligație autorităților locale”, a transmis AMR, printr-un comunicat.

Asociația susține că această modificare a legislației poate să creeze dezechilibrare bugetară. Cu alte cuvinte, municipiile nu pot suporta aceste cheltuilei din surse proprii, iar asta poate pune în pericol învățământul preuniversitar.


„Aprobarea acestei ordonanțe de către Guvernul României, prin care se încearcă modificare legislației privind finanțarea de la bugetul de stat a transportului elevilor, prin OUG, după aprobarea bugetului în Parlament, este de natură să creeze dezechilibre bugetare pe care municipiile nu le pot asigura din surse proprii, punând în pericol chiar  funcționarea eficientă a sistemului de învățământ preuniversitar la nivel național. Totodată se încalcă unul din principiile autonomiei locale conform căruia nu se pot transfera responsabilități către autoritățile locale fără asigurarea sursei de finanțare.”, mai transmit primarii, într-un comunicat semnat de președintele AMR, Emil Boc.

Ministerul Educației a lansat pe data de 5 martie ordonanța de urgență prin care elevii români ar putea rămâne fără transport gratuit. Elevii din România consideră că aceasta este o condamnarea a elevilor „la abandon școlar”.


Cu alte cuvinte, gratuitatea de transport în cazul transportului județean și interjudețean rutier, cu autocarul sau microbuzul, ar putea fi compromise.

CITEȘTE ȘI:


Hoațele minore din Cluj-Napoca, arestate la domiciliu după o LOVITURĂ de peste 5.000 de lei

abonare newsletter