Actualitate

Clujenii protestează în Piața Unirii împotriva clasării dosarului 10 august: „Lupta în stradă pentru independența justiției”

Clujenii ies în stradă astăzi pentru a protesta împotriva deciziei luate de Tribunalul București în legătură cu dosarul din „10 august”.

 

 


Clujenii vor protesta astăzi în Piața Unirii pentru decizia instanţei de a nu redeschide ancheta în dosarul „10 august".  Oamenii vor ieși în stradă începând cu ora 18:00, iar protestul va fi unul pașnic, au anunțat organizatorii evenimentului.

 


„Nu credem că este decizia corectă! Dorim ca evenimentele din istoria recentă, care au cutremurat o țară întreagă, să poată fi judecate cu transparență și onestitate! Nu mai dorim decizii partinice menite să salveze protejați ai sistemului! Românii au dovedit că luptă în stradă pentru independența justiției. Protestele din ultimii ani, printre care 10 august 2018, au arătat că acest popor este preocupat de protejarea statului de drept și nu mai acceptă corupția infiltrată în toate sistemele statului. Știm cum e afară și ne dorim și noi un sistem judiciar funcțional și curat!

A treia putere în stat trebuie să își exercite atribuțiile așa cum sunt ele prevăzute în Constituția României și nu după cum dictează partidele! Clujul este solidar. Mâine de la ora 18 manifestăm împreună și COVID-proof: pașnic și respectând măsurile sanitare.


Vă rugăm să purtați mască și sa păstrați distanța!
Nu vom organiza marșul tipic protetestelor clujene.
Rămâneți in grupuri mici si nu creați mase compacte de oameni.”, se arată în descrierea evenimentului.

Tribunalul Bucureşti a respins solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul „10 august", unde au interevenit în forță la protestul diasporei.

Decizia instanţei, care este definitivă, a fost luată de judecătoarea Daniela Isabela Miheţ.

Practic, prin această decizie, dosarul a fost clasat, iar foştii şefi ai Jandarmeriei nu vor fi urmăriţi penal pentru intervenţia împotriva manifestanţilor la mitingul din Piaţa Victoriei din august 2018.

Iniţial, în iunie 2020, DIICOT a clasat dosarul privind protestul din 10 august 2018, atât partea în care au fost cercetaţi şefii Jandarmeriei, cât şi sesizarea privind o tentativă de lovitură de stat.

În urma acestei decizii, au scăpat de acuzaţii colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Ulterior, în august 2020, fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului „10 august" şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie. Aceştia urmau să fie cercetaţi pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.


CITEȘTE ȘI:

Cum a arătat PROTESTUL din 10 august la Cluj. Oamenii au huiduit în faţa sediului PSD

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter