Actualitate

Exces de zel în Parcul Est. Copac bătrân de zeci de ani, „ciopârțit”. Biolog: „Nu recomand entuziasmul în utilizarea drujbei”

Biologul clujean Tibor Hartel a criticat felul în care sunt „igienizați” copacii bătrâni, arătând că riscul de producere a accidentelor grave din cauza acestora este foarte mic.

 

 


Profesor al Universității Babeș-Bolyai, biologul Tibor Hartel atenționează administrația orașului să nu taie fără discernământ arborii bătrâni de zeci de ani din zona Parcului Est, arătând că aceștia sunt o valoare naturală extraordinar de mare.

 


El a arătat că aceștia prezintă un risc foarte mic de producere de accidente grave în cazul în care sunt rupți de vânt, citând un studiu realizat în Marea Britanie.

„Știați că riscul de a fi accidentat grav sau mortal de către ramurile căzute ale arborilor sau chiar de arborii căzuți este foarte mic? Studiu din UK, țară cu densitate mare de oameni, arată că riscul de a fi accidentat grav sau omorât de arbori (crengi rupte sau arbori căzuți) este de unul la 1 la 10 milioane. Riscul unui accident grav cu mașina este mai mare la o singură excursie de weekend de 320 km decât riscul unei accidentări grave din cauza arborilor și crengile lor căzute pe parcursul unui an! Accidentele cauzate de arbori se întâmplă mai ales în perioade cu vânt puternic. În aceste perioade este deci recomandat să nu stăm în preajma arborilor”, a arătat cercetătorul clujean.


 

„Avem și vom avea mare nevoie de arbori”

Biologul a mai arătat că avem mare nevoie de arbori pentru a ne proteja de fenomenele meteo extreme, adresând administrației locale două recomandări pentru diminuarea riscului de producere a accidentelor din cauza arborilor.


 

„Avem foarte mare nevoie de arbori și este important ca să reducem riscul accidentelor prin comportamente adecvate. Și nu (doar) prin tăierea arborilor. Este de asemenea necesar să realizăm importanța adaptării culturale/comportamentale în contextul amplificării manifestărilor climatice extreme în Cluj și în România în general. Asta pentru că arborii ne protejează de unele trsăsături ale acestor manifestări (caniculă, șoc termic), deci avem și vom avea mare nevoie de arbori.


Cele 2 mesaje pentru primării sunt

- evaluarea riscului acestor accidente bazat pe fiecare arbore și

- informarea oamenilor despre ce este bine și ce nu este bine dpdv comportamental în preajma acestor arbori.

Nu recomand entuziasmul în utilizarea drujbei pentru că un arbore precum salcia din poză (Parcul Est, Cluj) este și valoare naturală extraordinar de mare și s-a format în zeci de ani. Nu putem substitui această valoare”, a mai arătat profesorul clujean.

Cine va creiona viitorul Parc Est?

Metapolis Architects în colaborare cu Studio de Peisaj Ana Horhat și Atelier Mass va proiecta cel mai mare parc din Cluj-Napoca - Parcul Est. Câștigătorul concursului de soluții a fost ales de un juriu internațional, în unanimitate. Aceeași echipă a realizat și proiectului de amenajare a Cetățuii. Contractul câștigat de echipa de arhitecți are o valoare estimată de 6.288.360 de lei (fără TVA).

Fondatorul Metapolis, Mircea Munteanu, a explicat în timpul decernării premiilor că intenția de amplificare a ecologiei este chiar cheia proiectului lor:

„În toate proiectele noastre ne ancorăm foarte mult în geografia locală, dinamicile ecologice care au dus pe o parte la mediul în care intervenim, dar nu ne place să avem o privire foarte rigidă și fixă asupra unui peisaj. Considerăm că peisajul poate să devină mai abundent și cheia proiectului nostru este tocmai această intenție de a amplifica ecologia de pe sit, pentru că după cum am văzut atât la o analiză pe termen foarte lung, cu secole în urmă, dar chiar și în ultimele decenii, natura este foarte dinamică și își poate intra în drepturi în cele mai neobișnuite moduri. Noi vrem prin acest proiect să creem oportunitatea să facă acest lucru.”

CITEȘTE ȘI

S-a decis! Cine va proiecta Parcul Est, cel mai mare parc din istoria Clujului. GALERIE FOTO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter