Actualitate

S-a decis! Cine va proiecta Parcul Est, cel mai mare parc din istoria Clujului. GALERIE FOTO

S-a decis cine va proiecta Parcul Est, cel mai mare parc din Cluj-Napoca. Juriul a fost unanim.

 

 


Metapolis Architects în colaborare cu Studio de Peisaj Ana Horhat și Atelier Mass va proiecta cel mai mare parc din Cluj-Napoca - Parcul Est. Câștigătorul concursului de soluții a fost ales de un juriu internațional, în unanimitate. Aceeași echipă a realizat și proiectului de amenajare a Cetățuii.

 


Nu mai puțin de 27 de propuneri au fost depuse în cadrul concursului internațional de soluții pentru amenajarea Parcului Est.

Premiul I al concursului internațional de soluții pentru Parcul Est constă în contractul de proiectare cu o valoare estimată de 6.288.360 de lei (fără TVA), locul II e recompensat cu un premiu în valoare de 120.000 de lei (fără TVA), în timp ce „bronzul” primește 60.000 de lei (fără TVA).


Primarul municipiului Cluj-Napoca i-a felicitat pe toți participanții la concurs, fiindcă au contribuit lacea mai bună soluție pentru „plămânul verde” al orașului.

„Suntem în prezența celui mai important proiect verde din istoria acestui oraș și vă felicit pe toți fiindcă pe de-o parte v-ați implicat cu profesionalism, iar de altă parte încercați să oferiți cea mai bună soluție cu putință din punct de vedere urbanic pentru acest plămân verde al orașului. De asemenea, vreau să mulțumesc juriului pentru munca extrem de profesionistă pe care au făcut-o și avem încredere în alegerea pe care au făcut-o”, a susținut primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, în timpul decernării de premii.


Câștigătorii concursului de soluții

Fondatorul Metapolis, Mircea Munteanu, a explicat în timpul decernării premiilor că intenția de amplificare a ecologiei este chiar cheia proiectului lor:

„În toate proiectele noastre ne ancorăm foarte mult în geografia locală, dinamicile ecologice care au dus pe o parte la mediul în care intervenim, dar nu ne place să avem o privire foarte rigidă și fixă asupra unui peisaj. Considerăm că peisajul poate să devină mai abundent și cheia proiectului nostru este tocmai această intenție de a amplifica ecologia de pe sit, pentru că după cum am văzut atât la o analiză pe termen foarte lung, cu secole în urmă, dar chiar și în ultimele decenii, natura este foarte dinamică și își poate intra în drepturi în cele mai neobișnuite moduri. Noi vrem prin acest proiect să creem oportunitatea să facă acest lucru.”


Rezultatele Concursului Internațional de Soluții „Amenajarea Parcului Est Cluj-Napoca”:

PREMIUL I – Proiect nr. 100 – PE2030 – Metapolis Architects S.P.R.L. în asociere cu S.C. Studio de peisaj Ana Horhat S.R.L. și S.C. Atelier Mass S.R.L.
Autor principal: Metapolis Architects, Studio de Peisaj Ana Horhat, Atelier Mass

PREMIUL II – Proiect nr. 107 - OS4996 – Karres en Brands Landschapsarchitecten B.V și Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”
Autor principal: Darius Reznek, Bart Brands, Natalia Gruszczynska, Oana Paraschiv, Justyna Chmielewska, Mathijs Peters, Ida Pedersen (KARRES EN BRANDS)
Coautori:  Cristina Enache, Alexandra Coltos, Sorina Rusu (UAUIM)

PREMIUL III – Proiect nr. 126 - NO2223 – SC NORMA ARHITECTURĂ ȘI URBANISM S.R.L.
Autor principal: Péter Eszter, Fleșeriu Alexandru Nicolae
Coautori:  Afrasiabi Dariush Vlad, Filip Oana Antonia, Farkas Kinga, Hrenciuc Andra Gabriela, Stoica Radu Nicolae
Colaboratori specialitate: Dudaș Maria Cristina, Tetelea Cristian

Două mențiuni speciale:

MENȚIUNE SPECIALĂ – Proiect nr. 120 – MI2605 – STARH – ARHITECTURA, CONSTRUCTII, DESIGN SRL
Autor principal: Florian Stanciu
Coautori:  Maria-Iulia Stanciu, Cosmin Gălățianu, Octavian Bîrsan, Roberta Frumușelu, Cristian Beșliu, Cosmin Georgescu
Colaboratori arhitectură: Eduard Untaru, Sebastian Ciuleni, David Mihai

MENȚIUNE SPECIALĂ – Proiect nr. 108 - SI4510 - Fără acord dezvăluire date.

Juriu internațional pentru proiectul Parcului Est

Juriul este format din arhitectul peisagist Catherine Mosbach - Fondator Mosbach Paysagistes (Paris, Franța), arh. peis. Peter Veenstra - Cofondator al biroului LOLA Landscape Architects (Rotterdam, Olanda), geograf Catherine Franceschi-Zaharia (Paris, Franța), arh. urb. Toader Popescu, specialist atestat MC, lector UAUIM (București, România), arh. Radu Tudor Ponta - Cofondator al biroului Republic of Architects, conferențiar UAUIM (București, România), Cristian Domșa - Specialist GIS - Conservarea biodiversității, Consultant în domeniul ecologiei și conservării biodiversității (Cluj-Napoca, România), arh. Tamina Lolev - Arhitect Partener al biroului de arhitectură Wolfhouse Productions, Co-fondator Nod Makerspace (București, România).

Cum va arăta Parcul Est după modernizare?

Parcul Est va avea și funcțiuni de loisir (timp liber – n.r.), specifice unui parc urban cu toate dotările – grădini publice, spații pentru expoziții, stații de încărcare pentru vehiculele electrice, sisteme moderne de iluminat, irigație, alimentare cu apă, energie, dar și amenajări pentru practicarea sportului în aer liber (terenuri de tenis, baschet sau mini-fotbal, inclusiv sporturi indoor)r, prin construirea unei clădiri dedicate (zone active de agrement pentru vizitatori – copii și adulți – de peste 3.000 mp).

De asemenea, pe lângă aceste amenajări, se propune construirea unui amfiteatru cu 400 de locuri care va putea fi utilizat pentru organizarea de evenimente culturale. Totodată, porțiuni ale peluzei trebuie proiectate astfel încât să poată fi instalate cu ușurință alte suprafețe precum patinoare sau terenuri pentru activități sportive de iarnă (pe o suprafață între 3.000 și 5.000 mp), potrivit edilului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter